Нострифікація українського диплома про освіту в Польщі

Українці хочуть працювати за кордоном за фахом. Для цього знадобитися нострифікація диплому в Польщі.

У статті детально описана процедура підтвердження українських дипломів у Польщі. Дізнайтеся, де проводять нострифікацію, як підтвердити український диплом у Польщі, які документи потрібні, скільки коштує оформлення, у яких випадках неможливо підтверджувати диплом про освіту.

Що таке нострифікація і що вона дає

Нострифікація — спеціальна процедура визнання конкретною державою дипломів про спеціальну, вищу освіту або отриманої здобувачем в іншій країні наукового ступеня.

Нострификация украинского диплома фото

Всі дипломи, отримані в державах з якими Польська Республіка не уклала угоду про визнання якості освіти, підлягають нострифікації. Але в деяких випадках дипломи підлягають автоматичному визнанню.

Автоматично визнаються дипломи:

  • про присвоєння в Україні академічної кваліфікації ( поодинокі випадки);
  • видані в Росії до 2005 р. відповідно не втратив чинність угоди;
  • отримані в неіснуючих державах (НДР, СРСР, Чехословаччина, Югославія), з якими у Польщі були підписані діють у момент отримання дипломів угоди.

Інші винятки розглянемо трохи пізніше.

Після проходження процедури отримане за кордоном освіта визнається рівнозначним утворення, отриманого на території Польщі.

Нострифікація українського диплома про освіту в Польській Республіці дає масу переваг:

  • дає можливість зайняти високооплачувані вакансії;
  • працювати за фахом і отримувати гідну зарплату;
  • продовжувати освіту;
  • вести наукову роботу.

Де проводиться нострифікація

Підтвердження диплома здійснюватися різними організаціями. Профіль диплома повинен відповідати профілю установи.

Заяви розглядають:
  • на засіданні Вченої Ради наукових центрів, Рад факультету або кафедри Вузу (тільки дипломи певного рівня);
  • прохання про визнання наукового ступеня розглядають у Міністерстві Науки і Вищої освіти;
  • Департамент у справах Міжнародного Співробітництва нострифицирует дипломи спеціалістів у галузі міжнародного права та фінансів.

Неможливо підтвердження диплома, якщо термін навчання за кордоном з конкретної спеціальності менше, ніж у Польщі. Наприклад, річна магістратура з-за короткого терміну навчання визнана не буде. Визнання диплома магістра і бакалавра не дає автоматичного права нострифікації диплома кандидата наук.

Алгоритм підтвердження українського диплома

Нострифікація проводиться поетапно:

  1. Вибір Вузу

Слід вибрати відповідний зазначеній в дипломі спеціальності профільний польський ВУЗ, має право підтвердження дипломів.

Польский ВУЗ фото

  1. Подання заяви та пакету документів для нострифікації

Щоб запустити процес треба подати заяву і пакет документів ректора навчального закладу:

  1. Заяву з проханням про нострифікацію конкретного диплома.
  2. Справкао те, що диплом не був підтверджений на території Польщі (отримують у Департаменті Міжнародного Співробітництва).
  3. Оригінал диплома + оригінал додатка до диплома + нотаріально завірена копія.
  4. Оригінал атестата про закінчення середньої школи або свідоцтва про середню освіту, на підставі якого претендента взяли у вищий навчальний заклад.
  5. Автобіографія.

Всі переводять на польську мову.

Документи можуть бути:

  • передано для розгляду через онлайн-сервіс «e-puap»;
  • вислані, рекомендованим листом за адресою наведених вище установ.
  1. Оплата вартості

Підтвердження дипломів про освіту послуга платна. Кожен ВНЗ самостійно встановлює ціну. Приблизна вартість 2-6 тис. злотих.

Необхідність перекладу документів, наукових публікацій претендента на польську мову збільшить витрати. Переклад тексту обсягом 1500 знаків без пробілів акредитованим перекладачем 35-65 злотих. Деяким претендентам доведеться здавати платні кваліфікаційні іспити. Оплата за розгляд документів не повертається у разі відмови. Голова Наукової Ради має право знизити оплату або звільнити відчуває фінансові труднощі здобувача від оплати.

  1. Узгодження дати і часу проведення Наукової Ради, на якому повинен бути присутнім здобувач.
  2. Саме підтвердження

Претендент проходить на польській мові співбесіду.

Собеседование фото

За результатами співбесіди члени ради приймають рішення про нострифікацію його диплома.

Якщо програма вузу, який закінчив претендент, відрізняється від прийнятого в Польщі курсу, призначать додаткові заняття або курси з практикою на профільному виробництві. У деяких випадках нострифікація проводиться заочно. Рішення може бути оголошено відразу ж після співбесіди або через якийсь термін зазвичай не більше трьох місяців з дня подачі клопотання.

Процедура може розтягнутися і на більш тривалий термін, якщо здобувачеві необхідно пройти додаткове навчання, стажування, надати переклади наукових публікацій і т. п. Наприклад, нострифікація медичного диплому в Польщі длительньная процедура. В процесі нострифікації диплома лікаря в Польщі здають складний іспит польською мовою на знання медичних термінів, рік навчаються в інтернатурі або проходять практику в польському лікувальному закладі, після закінчення навчання здають останній кваліфікаційний іспит LEK.

Які документи підготувати?

Для проходження процедури нострифікації диплома подають прохання, профільний ВУЗ має право підтвердження дипломів.

Яким дипломів не потрібно підтвердження?

Від підтвердження диплома відкидання звільняються особи бажаючі пройти навчання другого рівня в Польщі або отримати після дипломне освіта.

Здобувач подає ректору Вузу, Раді відповідної спеціальності факультету або кафедри:
  • Заяву з проханням звільнити від підтвердження диплома;
  • Пакет документів (повний перелік дивіться вище);
  • Довідку про те, що диплом дозволяє отримати освіту другого рівня в Україні (одержують в Консульстві України).

Документи переводять на польську мову.

Від процедури підтвердження диплома звільняються дипломовані фахівці, які прибули для навчання в аспірантурі, якщо диплом дає право на вступ в інтернатуру або аспірантуру в країні походження.

У чому відмінність нострифікації від апостилювання?

Нострифікацію (визнання якості освіти) диплома не слід плутати з апостилированием (визнанням автентичності).

Наприклад: апостилювання підтвердить, що отриманий в Україні диплом лікаря справжній, але до проходження процедури нострифікації власник не має права надавати медичні послуги в Польщі.

В європейському законодавстві не закріплено обов’язкове апостилювання документів, але розглядає питання про визнання диплома комісія може запросити перевірку автентичності.

Підіб’ємо підсумки

Носрификация українських дипломів про освіту складний, але вигідний для шукачів процес. Підтвердження кваліфікації окупить витрати на оформлення, дозволить працювати за спеціальністю, отримувати гідну оплату праці і здобути фінансову незалежність.

Знання польської мови полегшує співбесіду і складання додаткових екзаменів, якщо буде потрібно. Підтвердити диплом лікаря без додаткового вивчення польської лікарської термінології та проходження інтернатури неможливо.

Тим, хто хоче отримати освіту другого рівня, пройти післядипломну підготовку або навчатися в аспірантурі Підтвердження диплома не потрібно. Хочете працювати в Польщі за отриманою в Україні спеціальності, заздалегідь подбайте про підтвердження диплома про освіту.