Як вчинити в польський ВУЗ українцю

Європейська освіта сьогодні стає мрією багатьох студентів і школярів, адже це престижно, і має свої перспективи в майбутньому. Але якщо Великобританія і Німеччина поки лякають цінами на навчання дітей зі звичайних українських сімей, то Польща, яка так поруч, навпаки здається досить дружньою в цьому плані. Тому велика кількість випускників (щорічно збільшується), замість того, щоб готуватися до здачі фінальних іспитів та ЗНО, активно шукають репетиторів для вивчення польської мови. Якщо ви теж зацікавлені у польській освіті але вагаєтесь і не знаєте чи є в цьому сенс, то читайте статтю до кінця. Тут будуть розглянуті найважливіші моменти і деякі тонкощі, про вступ у польських вузах.

ЗМІСТ

1 Найважливіші факти про польських ВУЗах

2 Які варіанти навчання існують у Польщі

3 Умови вступу до польського ВУЗУ через консульство

4 Підготовка до вступу самостійно

5 Термін подачі документів в польський ВУЗ

6 Визнання диплома в інших країнах

Найважливіші факти про польських ВУЗах

Польский вуз фото

Отримання освіти у польських вишах приваблює багатьох майбутніх студентів тим, що по закінченні вони отримують повноцінний диплом європейського зразка, який не потрібно підтверджувати в інших країнах ЄС. Рівень освіти відповідає всім встановленим нормам, але при цьому коштує значно дешевше, ніж навчання в інших країнах (або навіть пропонує умови вчитися безкоштовно).

У Польщі, для того, щоб отримати диплом про вищу освіту, для вступу можна вибирати між університетами і вищими школами. Різниці немає взагалі, адже обидва навчальні заклади мають право готувати докторів наук (видавати дипломи PhD зразка).

Наявність двох рівнів закладів збільшує шанси на вступ абітурієнтів. А враховуючи той факт, що на території країни розташовано понад 500 вузів, це надає більше можливостей і для українців. Також право вчитися (точніше перевестися з українського вузу польський) мають і українські студенти. Це можливо, навіть якщо ви маєте намір змінити спеціальність, головне визначитися з навчальним закладом, і вже там дізнаватися деталі.

Оскільки європейські ціни багатьом дають про себе знати, то з перших днів навчання, студенти починають замислюватися про підробіток. Насправді це можливо, але не в перший рік навчання. Це тому, що по приїзду в Польщу майже всі відчувають мовний бар’єр, а також досить зайняті навчанням. Тому адаптувавшись, можна пробувати знайти підробіток студенту (зазвичай це сфера обслуговування, рідше офіси).

Варіанти навчання існують у Польщі

Найважливіший вибір, який стоїть перед майбутніми студентами -який вуз обрати: приватний чи державний? По-перше, варто нагадати, що міфи про те, що польські приватні заклади мають недостатньо високий рівень освіти, вже давно розбиті вщент. Приватні вузи досить швидко зайняли провідні місця в рейтингах університетів країни. До того ж, вартість навчання в приватному вузі достатньо нижче, якщо порівнювати з державними (починаючи від 600 євро в рік і від 1100 відповідно).

Так, у державних вузах Польщі можна претендувати на безкоштовне навчання і навіть отримання стипендії, але тільки якщо ви є власником Карти поляка. Якщо ні, то питання стоїть лише в тому, де (у приватному чи державному вузі) воно дешевше обійдеться.

Польські вузи пропонують навчання двома мовами: польською та англійською. Цей фактор не впливає на процес визнання диплома іншими країнами далі, тому кожен абітурієнт повинен визначитися, як йому буде зручніше вчитися сам для себе. Але зауважте, що ціна за навчання за тією ж спеціальністю але на англійській мові збільшується вдвічі.

Умови вступу в польський внз через консульство

Слідкувати за новинами на офіційному сайті консульства Польщі, адже саме там в період з кінця лютого до початку березня з’являється оголошення про те, що ті, хто має польське походження допускаються до участі в конкурсі на безкоштовне зарахування в польський вуз.

Для того, щоб учасник не був допущений до конкурсу він повинен виконати низку вимог:
  • мати закінчену середню освіту (диплом виданий не пізніше 3 років тому), і якщо ви навчаєтесь у випускному класі, подавати заявку ви теж маєте право,
  • надати документи, що підтверджують ваше польське походження (всі ті, які необхідні для оформлення Карти Поляка)
  • надати підтвердження рівня володіння польською мовою (можуть видати тільки уповноважені організації або викладачі, які проводять навчання)
  • мати довідку про стан здоров’я (стандартний медичний огляд)
  • надати табель з оцінками (якщо на момент подання анкети ви ще учень випускного класу);
  • надати письмову згоду батьків на навчання (щодо неповнолітніх).

Після надання цих документів і дотримання умов відбувається розгляд заявки (до кінця травня), якщо її погодять, то наступний етап – розмову з консулом. Тут відбувається діалог на загальні теми польською мовою (запитують про ваше походження, мета поїздки, документи і можливо факти з історії Польщі).

Після цього призначають дату іспиту, який триває всього один день, але це зовсім не означає, що він легкий. Адже спочатку учасники проходять базовий іспит на знання мови, і ті, хто здав успішно, переходить до наступного – спеціалізованому. Далі якщо претендент набирає прохідну кількість балів, вважається, що фактично він автоматично зараховується в бажаний вуз. Якщо кількість балів трохи менше, то учасник потрапляє на співбесіду, де вирішується його доля. У разі успішного проходження всіх етапів, претендент отримує право безкоштовного навчання і повинен представити повний список документів в обраний вуз.

Підготовка до вступу самостійно

Звичайно, якщо польської мови ви не знаєте, то вступ до внз Польщі самостійно досить складний, оскільки вся документація і спілкування відбувається саме на національній мові країни. Але, якщо ви володієте польською, то можете спробувати знайти внз самостійно.

Перше, що варто зробити – визначитися зі спеціальністю, і самим університетом. У відповідності з цим ви стежити за терміном подання заявок, дати екзаменів і необхідними документами (адже ці моменти можуть значно відрізнятися).

Далі потрібно підготувати наступний список документів:
  • оригінал атестата (або диплома бакалавра) і додаток, яке повинно пройти попередню процедуру нострифікації;
  • заповнена анкета на сайті вузу;
  • довідка про проходження медичного огляду;
  • 4 фото (формат 3 * 4);
  • паспорт та свідоцтво про народження та їх копії.

Після подачі документів потрібно оплатити навчання (семестр або рік вибирає кожен навчальний заклад) і чекати запрошення. Після того, як прийде запрошення, можна подавати документи на отримання візи, і, відповідно вирушати в Польщу.

Термін подачі документів в польський вуз

У Польщі існує два семестри, відповідно до цього існує 2 сезонних набори:

  1. Річний, на який заявки приймаються до кінця липня (навчання починається з 1 жовтня);
  2. Зимовий, заявки приймаються до кінця січня (навчання стартує 1 березня).

Тому кожен абітурієнт має право самостійно обирати період навчання, це не впливає на значення диплома, а також на оцінки.

Визнання диплома в інших країнах

Польський диплом визнається у всіх країнах Європейського Союзу і не потребує додаткового підтвердження. Тому якщо після закінчення навчання ви хочете переїхати в інші європейські країни, то можете не хвилюватися про те, що доведеться знову вступати до вузу, або підтверджувати диплом.

Те ж саме стосується і тих, хто вирішує повернутися в Україну після випуску з польського внз – тобто, диплом теж не потрібно підтверджувати. Хоча, на практиці, практично всі випускники польських вузів шукають можливості закріпитися в Польщі, тому лише одиниці повертаються додому.