Як безвізовий режим для українців позначилася на економіці Польщі. Висновки в кінці року.

Скасування віз до країн ЄС для громадян України не привела до відтоку цих працівників з польського ринку праці – підкреслив заступник міністра сім’ї та праці Станіслав Швед. Він нагадав, що українці, як і раніше, повинні мати дозвіл на роботу в ЄС.

Твердження про те, що відмова від візи впливає на відтік українських працівників з польського ринку праці, не підтверджується наявними даними. Нагадаю, що робітникам з України, як і раніше, потрібен дозвіл на роботу, наприклад, в Німеччині, та інших країнах, там як і раніше ситуація не змінилася. Більш того, без візи українець може залишатися в ЄС лише на 90 днів з 180. В той час у більшості країн Шенгенської зони, за межами Польщі іноземцям не дозволяється працювати. Дані бюро по працевлаштуванню показують, що кількість заяв про намір дати роботу іноземцю, в тому числі і працівникам з України, постійно зростає, зараз вже більше 1 мільйона 500 тисяч поданих заяв.бюро по трудоустройству показывают, что количество заявлений о намерении дать работу иностранцу, в том числе и работникам из Украины, постоянно растет

75 тисяч заяв подано роботодавцями. За нашими оцінками, з України в Польщі працює близько 1 мільйона співробітників. Польські роботодавці змушені наймати на роботу працівників з-за кордону, так як не вистачає робочих рук.

Для нас буде мати велике значення запровадження центрального реєстру ІТ, що дозволить поліпшити контроль роботи іноземців. Якщо все це спрацює, прикордонна служба та інші служби і офіси зможуть перевіряти, де працюють співробітники, і скільки з них знаходяться на території Польщі. В нових умовах буде простіше знайти компанії, які займаються торгівлею дозволів, і відмовляти їм у реєстрації заяви і видачі дозволів.

Фірми з працевлаштування підводять річні підсумки перебування робітників з України, кажуть, що в Польщі приїжджають все більше людей, таких як водії, ІТ-фахівці та консультанти. Багато висококваліфіковані іноземці, затребувані у воєводствах Малої Польщі. Саме багато дозволів на роботу, виданих провінційними відділеннями на триваліші періоди – до 3 років, зустрічаються в малопольским воєводстві. Ми спостерігали там 100% перебування працівників з України.

Кваліфіковані працівники намагаються залишатися довше в Польщі, часто для постійного проживання. Зараз польська влада працює над правилами, які полегшать працевлаштування іноземців, які виконують найбільш бажані робочі місця в польській економіці.

Ми хочемо виключити профілювання безробітних. 80 відсотків служб праці вважають, що це не потрібно. Ми також хочемо зняти вікові обмеження, щоб не було такої ситуації, як сьогодні, коли працівники хочуть отримати допомогу, адресовану людям у віці до 30 років, коли їм вже виповнилося 31 рік.

Ми хочемо надати представникам більше свободи в прийнятті рішень. Нам необхідно розглянути питання про підтримку людей, які працюють на пенсії 2-3 року або максимум 5 років. Можливо, нам буде потрібно підтримувати компанії, які будуть наймати на роботу людини пенсійного віку. Нам також цікаво, як допомогти компаніям, які хочуть навчати, а потім наймати молодих людей. Каже Міністр освіти – Швед. Незважаючи на скасування віз для українців, ринок праці в Польщі не втратив працівників, навпаки, завдяки скасуванню віз потік робітників з України збільшився в кілька разів, що позитивно відбилося на польській економіці.

Але в даний час компанії і далі шукають робітників, на нашому сайті www.eurabota.ua менеджери польських фірм і компаній продовжують розміщувати вакансії і пропозиції на різні посади.