Збільшується число відряджень українців з Польщі до інших країн ЄС

Польські роботодавці все більше довіряють українським фахівцям виконувати роботу не тільки в Польщі, а й в інших країнах Європейського союзу.

Польські роботодавці, на підприємствах і фірмах яких працюють українці, останнім часом все більше відряджають їх до інших країн Євросоюзу. Цей факт свідчить про те, що підприємці впевнені в якісному виконанні роботи українськими фахівцями.

Згідно з даними Установи соціального страхування (ZUS), протягом 2018 року було видано більше 600 тисяч посвідчень А1 співробітникам, які були відряджені для виконання роботи в інших країнах ЄС.

Представник ZUS Івона Ковальська-Матіс, розповіла, що «довідки, які ми видаємо, це документ, необхідний для осіб, які працюють у країнах Європейського Союзу, Європейського економічного простору або в Швейцарії. Свідоцтво А1 підтверджує, що під час роботи за кордоном застосовуються тільки польські правила соціального страхування. Це свідоцтво видається також для іноземців, яких польські фірми відправляють на роботу за кордон».

Близько 90 відсотків всіх довідок ZUS видає для українців, які працюють на підприємствах і фірмах Польщі. Протягом минулого року польські роботодавці оформили близько 23 тисяч відряджень до інших країн Євросоюзу для співробітників, які приїхали з України.

Найчастіше українських фахівців відряджали до Німеччини (51 відсоток), Франції (12 відсотків) і Бельгії (8 відсотків).

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно з оновленими статистичними даними, протягом 2018 року польські державні установи, відповідальні за видачу віз громадянам інших країн, оформили і видали українцям близько 850 тисяч віз.

Польський уряд для залучення молодих працівників на внутрішній ринок праці розробив пакет податкових і соціальних ініціатив, які отримали назву П’ятірка Качинського.