Вища освіта в Польщі

Польский вуз фото

Скільки коштує навчання у польських вузах, як правильно вибрати університет, закінчення яких факультетів гарантує в майбутньому більшу зарплату? Відповідаємо на найпопулярніші питання абітурієнтів та їх батьків перед початком вступної кампанії.

Учні польських шкіл вже почали здавати матуру – іспити на атестат зрілості. Через кілька тижнів ті з них, хто хоче отримати вищу освіту, повинен подати паперу в один чи кілька навчальних закладів. Питання вибору польського внз є актуальним і для тих українських випускників, які планують навчатися за кордоном.

ЗМІСТ

  1. Як вибрати університет в Польщі?
  2. У випускниках яких спеціальностей найбільше потребують польські роботодавці?
  3. Як іноземцю вступити в польський вуз?
  4. Скільки коштує навчання в Польщі?

Як вибрати університет в Польщі?

За підрахунками освітнього фонду «Перспективи», в 2016-2017 академічного року в польських університетах навчалися понад 72 тисяч іноземців, серед них 37,5 тисячі – це громадяни України. Оскільки, з одного боку, інтернаціоналізація вищої освіти є світовим трендом і фактором престижу, а з іншого – кількість молодих поляків, які взагалі можуть йти в університети, щорічно знижується, Варшава зацікавлена у залученні молоді зі сходу. Польський уряд навіть створив з цією метою спеціальну інститут – Національне агентство академічних обмінів. Однак окремі університети давно взяли справи в свої руки, приїжджають на освітні ярмарку в українські міста і висилають рекрутерів.

Внз в Польщі поділяються на державні і приватні. Державні займають високі позиції в освітніх рейтингах, однак вибір краще робити не тільки в залежності від престижу навчального закладу, але і від показників обраного факультету.

У щорічному рейтингу «Перспективи» кілька років поспіль золото, срібло і бронзу серед класичних університетів ділять Варшавський університет, Ягеллонський університет у Кракові і Університет Адама Міцкевича в Познані. За ними в 2017 році йшли Вроцлавський університет, Університет Миколи Коперника в Торуні, Лодзинський Університет, Сілезької університет у Катовіцах, Гданський Університет і два люблінських вузу – Люблінський католицький університет та університет Марії Кюрі-Склодовської.

Однак не всі факультети престижних вузів експерти оцінюють однаково: наприклад, журналістика і політичні науки або біологія Варшавського університету є номером один в країні, однак енергетику краще вивчати у Варшавській політехніці або Гірничо-металургійної академії у Кракові. Для економістів кращим вибором є Головна торгова школа у Варшаві, а для медиків – Ягеллонка.

У випускниках яких спеціальностей найбільше потребують польські роботодавці?

Варшавського та Ягеллонського університетів високо оцінюються польськими роботодавцями: вони займають перше і друге місце відповідного рейтингу. Однак тут у топі також Варшавська і Вроцлавська політехніки, вищезгадана Гірнича академія в Кракові і Варшавський медичний університет.

Варто придивитися і до рейтингів найбільш дефіцитних і високооплачуваних професій у Польщі. Хороший юрист або економіст завжди в ціні, але, як стверджують самі поляки, набагато легше буде знайти добре оплачувану роботу випускнику інформатичних факультетів, біотехнологій, маркетологу і інженеру. На зарплату понад 5000 злотих у Варшаві можуть претендувати ІТ-архітектори, програмісти, фінансові аналітики, аккаунт-менеджери, бізнес-тренери та монітори клінічних досліджень.

Як іноземцю вступити в польський вуз?

Польский вуз фото

Іноземці в Польщі можуть вступити і вчитися на програмах всіх типів: ліцензіат (бакалаврат), магістерських, об’єднаних магістерських, докторантських (аспірантських). Форма навчання може бути як стаціонарна, так і заочна або вечірня. Зарахування у вузи може відбуватися на підставі оцінок (балів) з свідоцтва про закінчення школи. Якщо подібний документ був виданий за кордоном, бали за нього конвертуються в польські пункти, якщо така конвертація неможлива – іноземці складають вступний іспит (іспити). Є також вузи, які вимагають проходження вступних іспитів у всіх абітурієнтів – як поляків, так і іноземців. Про це потрібно дізнаватися на обраному факультеті.

Зараз допомогу до вступу у польські внз в Україні пропонують кілька десятків великих і кілька сотень менших фірм. За певну плату, приблизно від 200 до 1000 євро, абітурієнтам допоможуть оформити візу, підготувати комплект необхідних документів, знайти житло і оформити медичну страховку. Варто користуватися їх послугами? Якщо фірма має хорошу репутацію, пропонує офіційну умова на надання послуг і готова надавати консультації студенту і його сім’ї на кожному етапі рекрутування – чому б ні? З іншого боку, польські вузи настільки зацікавлені у студентів-іноземців, що заявник, який напише їм безпосередньо, як правило, отримає від університету всю необхідну допомогу.

Скільки коштує навчання в Польщі?

Для поляків апріорі безкоштовними є тільки денні програми державних університетів; за навчання по заочним програмами, а також у приватних вузах, як правило, доводиться платити. Українці можуть навчатися безкоштовно у державних вузах за певних умов: якщо вони мають Карту поляка, карта постійного перебування в Польщі або довгострокового резидента ЄС.

Якщо надійти на безкоштовні студії не вийшло, можна звернутися до ректора вузу з проханням про часткову знижку на оплату навчання. Іноземці, які були прийняті в університет на тих же принципах, що і польські громадяни, можуть отримати стипендію – соціальну, за успіхи у навчанні, від органів місцевого самоврядування. Тоді як іноземці, прийняті на інших принципах, мають право отримати стипендію від польського уряду або уряду інших країн.

У разі, якщо за університетський курс доводиться платити, витрати можуть коливатися від 100 до 2000 євро за семестр. До цього слід додати ще так звану плату за запис на студії – від декількох до декількох євро. Більш високою є оплата за престижні факультети і англомовні програми.

Останнім часом з’явилося чимало приватних вузів, які готові звільнити українських студентів і від вступної оплати, і від оплати за навчання. Подібна щедрість часто пов’язана з тим, що тільки українські студенти рятують ці заклади від ліквідації, а деколи дозволяють просити про державних або евросоюзные дотації. Хоча до кожного вузу варто придивлятися окремо, загалом варто пам’ятати: якісна освіта – це товар, а якість не буває безкоштовним.