ОАЕ забороняють “вбивства честі”

“Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) оголосили про серйозні зміни в ісламських законах країни. Уряд дозволив парам,що не перебувають у шлюбі, жити разом, скасував покарання за вживання алкоголю і ввів кримінальну відповідальність за “вбивства честі”,- повідомляє Associated Press (AP).

Еміратське агентство WAM повідомило, що емір ОАЕ схвалив поправки в законі про особистий статус, цивільні відносини і Кримінально-процесуальному кодексі.

“Нововведення включають декриміналізацію певних дій, які не завдають шкоди іншим. Крім того, влада ОАЕ скасували статтю, пом’якшуючу  покарання за так звані «вбивства честі» (акт насильства, просте вбивство, вчинене чоловіками в сім’ї по відношенню до жінок, що «зганьбили» сім’ю – прим. ред.)”,- повідомляє інформаційне агентство FOCUS.

У тексті поправки про «вбивства честі» говориться, що зміни були внесені завдяки «твердій прихильності ОАЕ захисту прав жінок та верховенства закону». Влада ОАЕ скасували статтю, що передбачає пом’якшення покарання за, так звані, «злочини честі». Таким чином, такі злочини тепер будуть розглядатися судами, як звичайні справи про вбивства.

Також були внесені зміни в закон про спадщину і закон про особистий статус. Тепер іноземці зможуть вибирати закон, який вони хочуть використовувати в питаннях розподілу спадщини або особистого статусу.

Як повідомляє Associated Press, поправки скасують штрафи за вживання, продаж і зберігання алкоголю для осіб старше 21 років. Associated Press повідомило, що пиво та інші спиртні напої широко доступні в барах і клубах країни, але до недавнього часу людям доводилося одержувати державну ліцензію, щоб купувати алкоголь, брати додому і пити. Нововведення дозволять мусульманам, яким відмовили в ліцензії, вільно вживати алкоголь.

Агентство також зупинилося на поправці, що дозволяє парам, які не перебувають у шлюбі, жити разом. Раніше вважалося злочином жити разом до шлюбу. Влада, особливо в Дубаї, може закривати очі на іноземців, але загроза покарання для них все ще існує.

Як повідомляє еміратське видання The National, поправки, які вступають в силу негайно, відображають прогресивні заходи уряду, що йдуть в ногу з часом.

За даними Associated Press, розширення особистих свобод відображає зміни в країні, яка прагне залучити західних туристів і бізнесменів, незважаючи на те, що її правова система заснована на строгому тлумаченні ісламського права. ОАЕ раніше подавали в суд на іноземців, що викликало гнів у їх країнах.