Спірний діяч із ОАЕ очолює Інтерпол

“Глобальне поліцейське агентство Інтерпол обрало Ахмеда Насера ​​аль-Раїсі, генерального інспектора Об’єднаних Арабських Еміратів, своїм головою, незважаючи на звинувачення правозахисних груп у тому, що він не зробив жодних дій щодо тверджень про тортури ув’язнених у його власній країні”, – повідомляє Reuters.

Хоча голова не контролює повсякденну діяльність агентства, він є високопоставленою особою, яка головує на засіданнях асамблеї та виконавчого комітету Інтерполу.

У травні Human Rights Watch і Центр з прав людини Перської затоки заявили, що відділ аль-Раїсі не розслідував достовірні твердження про тортури з боку сил безпеки в ОАЕ, і що його обрання поставить під сумнів прихильність Інтерполу до прав людини.

Представник міністерства закордонних справ Еміратов заявив тоді, що аль-Раїсі «твердо переконаний у тому, що жорстоке поводження або жорстоке поводження з людьми з боку поліції огидно та неприйнятно».

На запитання про кандидатуру генеральний секретар Інтерполу Юрген Стоук сказав, що агентство не втручається у політику. «Ми також не маємо мандату, наприклад, на проведення національних розслідувань. Це національний суверенітет, від якого ми маємо залишатися осторонь», – заявив Стоук цього тижня.

За даними Human Rights Watch, сотні активістів, науковців та юристів відбувають тривалі терміни у в’язницях ОАЕ, найчастіше після несправедливих судових процесів за неясними звинуваченнями. Емірати відкидають ці звинувачення як хибні та необґрунтовані.