Іран відмовився від частини зобов’язань за ядерною угодою

Президент Ірану оголосив про частковий вихід з угоди, денонсованої Трампом рік тому.
Рівно через рік після того, як Сполучені Штати вийшли з угоди з атомної програми, Іран вирішив призупинити виконання деяких з своїх зобов’язань за міжнародною угодою, досягнутою в 2015 році. Зокрема щодо збагачення урану, щоб перешкодити Тегерану досягти здатності виробляти ядерну зброю. Рішення було прийнято після припинення Америкою експорту нафти і відправки до затоки морського флоту, на чолі з ядерним авіаносцем і стратегічними бомбардувальниками B-52.
Ця заява супроводжувалася листом президента Хасана Рохані керівникам країн, що входять до Ради Безпеки ООН. У листі Рохані вказує, що Іран поступово відмовиться від зобов’язань, що стосуються збагачення урану. І «через 60 днів» буде зроблений подальший крок у цьому напрямку, навіть якщо буде «рішуча реакція» і справу буде передано до Ради Безпеки, щодо можливих заходів проти ісламської Республіки. Іран, пояснює Рохані, також не припинить продавати і постачати в треті країни, зокрема до Росії, збагачений уран і важку воду, які вже здобуті і зберігаються, що є ще одним зобов’язанням, яке він взяв на себе відповідно до угоди 2015 року, підписаної тодішнім американським президентом Бараком Обамою і відкликаної Дональдом Трампом 8 травня 2018 року.
Тегеран уточнив, що «рішення припинити виконання деяких зобов’язань Ісламської Республіки з ядерної угоді було доведено до відома голів держав», які все ще є частиною угоди, а саме Великобританії, Китаю, Франції, Німеччини та Росії. Про це заявило іранське МЗС. Однак у своєму листі Рохані залишає відкриті двері і каже, що готовий «відновити переговори», тому що «крах ядерного угоди небезпечний для всього світу».