ЄК пропонує скасувати ПДВ на імпорт медичного обладнання

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Лайєн сьогодні оголосила, що ПДВ на імпорт медичного обладнання може бути скасований. Вона внесла цю пропозицію під час дебатів в Європейському парламенті про зусилля по боротьбі з епідемією COVID-19.

«Ми досягаємо порогу здатності бюджету ЄС боротися з епідемією», – сказала фон дер Лейен. “Економіка ніколи так сильно не відставала, як сьогодні. Винних немає, але ми повинні зробити все можливе, щоб якомога швидше відновити її”,- додала вона.

Фон дер Лайєн заявила, що Європа повинна вибачитися за повільну активізацію інститутів ЄС на підтримку перших країн, постраждалих від поширення інфекції. Ми будемо пам’ятати кожну жертву, десятки тисяч жахливих історій. “Дійсно, ніхто не був підготовлений, багато хто нічого не робили, коли Італія потребувала допомоги на початку епідемії”,- додала президент ЄК.

“Загальна реакція ЄС на епідемію на сьогоднішній день складає понад три трильйони євро, але нам буде потрібно набагато більше. Завтрашній світ буде сильно відрізнятися від вчорашнього. Настав час скоротити розрив, будуть потрібні величезні інвестиції для відновлення економіки”, – сказала фон дер Лайєн.

Президент Європейської ради Чарльз Мішель зазначив, що глави держав і урядів країн ЄС зустрічалися практично тричі, щоб оцінити вплив епідемії. Особливу увагу він приділив необхідності відновлення єдиного ринку. За його словами, ЄС повинен підтримати Африку полегшенням тягаря заборгованості та новими інвестиціями.

У наступних виступах членів Європарламенту Група Європейської народної партії (ЄНП) поставила під сумнів першорядну важливість ринку в сучасних умовах. “Китай будує лікарню швидше, ніж час скликання Європейської Ради. Іспанський грип забрав більше жертв, ніж голод”,- відзначає ця політична сила.

Соціалісти і демократи кажуть, що Європа повинна бути перебудована на нових засадах. Ця група закликала знехтувати поділом партій і запобігти виникненню нової нерівності.

Зелені визначили сьогоднішню епідемію, як найбільшу кризу в Європі з 1945 року. Відповідно до цієї політичної сили, заходи фінансового стримування, введені десять років тому, привели до більшої кількості смертей сьогодні через недостатнє фінансування ключових галузей.

Європейські консерватори і реформатори говорять, що ЄС був абсолютно не готовий, а деякі країни демонструють безпрецедентний егоїзм в кризі. “Майбутній багаторічний бюджет ЄС повинен бути переосмислений”, – закликають вони.

Європейські об’єднані ліві закликали до ясності щодо причин поширення інфекції і приєдналися до оцінки того, що наслідки великі і через обмеження бюджетних витрат в ЄС. Вони вважають, що тягар кризи має бути перекладено на багатих, борг повинен бути розподілений.