300 грецьких медпрацівників протестують проти обов’язкової вакцинації проти Covid

AP повідомляє, що в четвер працівники державних лікарень Греції призупинили роботу на п’ять годин на знак протесту проти рішення уряду провести вакцинацію проти COVID-19 для всіх медичних працівників в державному і приватному секторах.

Близько 300 працівників лікарень зібралися перед будівлею Міністерства охорони здоров’я в Афінах, щоб висловити протест проти цього заходу, який вступає в силу 1 вересня. Уряд ясно дав зрозуміти, що продовження не буде.

Державні і приватні медичні працівники і особи, що забезпечують догляд, які не отримали хоча б одну дозу вакцини до цієї дати або у яких немає свідоцтва про недавнє одужання після коронавіруса, будуть звільнені.

Профспілка працівників державних лікарень заявила, що підтримує вакцини, але виступає проти їх обов’язкового використання.

«Ми не залишимо без захисту медичних і соціальних працівників, які мають особисте право на вакцинацію», – заявила профспілка.

Видання “Катімеріні” повідомило, що в зв’язку з наближенням крайнього терміну для введення обов’язкової вакцинації в систему охорони здоров’я на наступному тижні, міністерство охорони здоров’я призупинило відпустки всіх співробітників з 1 вересня.

Цей крок спрямований на заповнення вакансій, які виникнуть в результаті припинення трудових договорів з працівниками, які відмовляються від вакцинації. За офіційними даними, станом на 19 серпня 19 416 співробітників лікарень і 2 248 працівників первинної ланки не були вакциновані.

У той же час Федерація працівників державних лікарень (ПОЕДІН) подала петицію про скасування та призупинення дії закону про обов’язкову вакцинацію в Державну раду, вищий адміністративний суд країни, стверджуючи, що загроза санкцій проти працівників порушила їхні конституційні права, людську гідність, вільний розвиток особистості та право на працю.

У четвер федерація оголосила страйк і мітинги протесту. «ПОЕДІН ніколи не був негативним щодо вакцинації, оскільки ми з самого початку закликали наших членів зробити щеплення», – йдеться в заяві федерації, в якій зазначається, що в результаті «вакциновано понад 82% працівників громадської охорони здоров’я”.

Президент ПОЕДІН Міхаліс Янакос прокоментував, що все, чого хоче федерація, – це більше часу, щоб переконати інших медичних працівників пройти вакцинацію. У відповідь урядові чиновники говорять, що час закінчується.

«Після 18 місяців боротьби ніхто не може сказати: «Я не знаю, мені не говорили», – сказав заступник міністра охорони здоров’я Василіс Контосамані.

У липні, на наступний день після того, як парламент проголосував за поправку про обов’язкову вакцинацію, прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс послався на статтю 4 Конституції, згідно з якою «держава має право вимагати від усіх громадян виконання своїх соціальних зобов’язань в рамках національної солідарності”.

Зі свого боку, президент Греції Катерина Сакелларопулу підкреслила, що Конституція не визнає права кожного в контексті їх власної волі, якщо це ставить під загрозу життя і здоров’я інших людей.

У четвер міністерство охорони здоров’я оголосило, що воно запустило пілотну програму з мобільними центрами по всій країні, яка буде вакцинувати людей на площах перед церквами. За словами міністра охорони здоров’я Кікіліаса, програма стартує в Афінах і Салоніках цієї неділі (29 серпня) і буде поступово поширюватися на інші міста.