Експерти в шоці: шведська економіка руйнується, незважаючи на відсутність обмежень

“Експерти в Швеції шоковані: економіка країни падає”, – повідомляє Deutsche Welle. Чому це відбулося незважаючи на те, що шведська влада утрималася від серйозного обмеження ходу епідемії коронавіруса?

На перший погляд все здається цілком нормальним. Набагато більш нормально, ніж в більшості інших європейських країн, тому що, як ми знаємо, Швеція вирішила контролювати епідемію коронавіруса без серйозних обмежень. Але, тим не менш, економіка країни явно тоне.

За прогнозами шведського інституту економічних досліджень NIER, в цьому році ВВП Швеції скоротиться на цілих 7%, а безробіття досягне 10%.

Прогнози шведського комерційного банку аналогічні. «Усі думають, що ми повинні бути в змозі впоратися з поточною ситуацією, тому що ми не наклали серйозних обмежень. Але ми – маленька економіка, яка сильно залежить від експорту. І саме тому ми особливо уразливі до криз, які розгортаються за межами наших кордонів. Крім того, шведські домогосподарства у великому боргу», – сказала Христина Німанн, головний економіст банку.

І ще одна тривожна тенденція: все більше молодих шведів втрачають роботу. На даний час 11% людей у ​​віці від 18 до 25 років є безробітними. «Причина цього розвитку полягає в тому, що на даний час найбільше страждають ті галузі, які пропонують багато робочих місць для людей, які тільки виходять на ринок праці. Такими галузями, наприклад, є готелі і ресторани», – сказала Аніка Санден зі Шведського бюро праці.

У Стокгольмі ресторани і кафе можуть бути переповнені, але в шведській сільській місцевості все виглядає зовсім інакше – люди там набагато обережніше і вважають за краще залишатися вдома. До всього цього додається припинення виробництва в таких великих концернах, як Volvo і Scania.

Прогнози Шведського Союзу Підприємців також похмурі. Їх очікування – близько 10 000 банкрутств тільки в цьому році.