Нова Зеландія: корисна інформація для українських біженців

У зв’язку з війною в Україні в Новій Зеландії було запущено спеціальну візу 2022 року для українців (the 2022 Special Ukraine Visa), яка дозволяє новозеландцям українського походження привезти до Нової Зеландії членів своїх сімей, які перебувають в Україні.

Заяви на отримання спеціальної візи 2022 року для українців приймаються протягом 12 місяців з 15 березня 2022 року.

Як отримати візу?

Якщо ви є новозеландцем українського походження, то ви можете спонсорувати членів сім’ї в Україні для подання заяви на отримання нової тимчасової візи. Для цього в першу чергу вам необхідно заповнити попередню заявку з виразом зацікавленості (Expression of Interest, або EOI) та вказати їх як кандидати на візу.

Якщо ви перебуваєте в Україні, то після того, як член вашої родини в Новій Зеландії вказав вас як кандидата на візу, ви можете подати заяву на отримання такої візи. Якщо ви не можете подати заяву самостійно, член вашої сім’ї в Новій Зеландії може подати заяву від вашого імені.

Ви повинні були проживати в Україні станом на січень 2022 року, мати хороше здоров’я і не мати судимості.

Члени сім’ї, що відповідають критеріям, у Новій Зеландії можуть виступати спонсорами своїх:

  • батьків;
  • дідусів та бабусь;
  • братів та сестер;
  • повнолітніх дітей.

Кожен із цих людей може бути включений до заяви на отримання візи своїх цивільних чи офіційних дружин та чоловіків, а також дітей, які перебувають під їхньою опікою.

Щоб мати право виступати як спонсор потрібно:

  • проживати у Новій Зеландії на постійній основі;
  • бути громадянином Нової Зеландії або власником діючої візи категорії резидента;
  • бути народженим в Україні, або мати громадянство України в минулому (або мати дозвіл на проживання в Україні) і підходити за параметрами як спонсора для тимчасової візи.

Подати заявку можна за допомогою форми імміграційної служби Нової Зеландії 1371 (https://www.immigration.govt.nz/documents/forms-and-guides/inz1371.pdf). Якщо заявка буде схвалена, вам і вашій сім’ї буде запропонована дворічна віза з можливістю для дорослих працювати в Новій Зеландії, а для дітей віком 18 років і молодше навчатися в Новій Зеландії.

Якщо вам нададуть одну із віз цієї категорії, то в’їхати потрібно в Нову Зеландію протягом 9 місяців.

В’їзд з тваринами дозволено, але за умови дотримання низки умов.

Чати допомоги

Ukrainian Association of New Zealand (UANZ) (https://www.facebook.com/Ukraine.NewZealand);

https://www.facebook.com/groups/UkrNZ.

Посольство України в Австралії (http://australia.mfa.gov.ua/). Level 12:1/60 Marcus Clarke Street, Canberra ACT 2601. +61 2 6230 5789 / +61 452664592 (гаряча лінія); emb_au@mfa.gov.ua.

Джерело: https://t.me/tripmydream