Кінець гегемонії партії Володимира Зеленського в Україні

“Партія Володимира Зеленського “Слуга народу” програла вибори мерів у великих містах України, показавши скромний результат на місцевих виборах. Безтурботний період президентства закінчився”, – аналізує Сергій Руденко для Deutsche Welle.

Місцеві вибори 25 жовтня стали холодним душем для партії «Слуга народу». Команда Володимира Зеленського, яка здобула приголомшливі перемоги на президентських і парламентських виборах 2019 року, втратила мерії найбільших міст країни – Києва, Одеси, Дніпра, Харкова, Львова. «Слуги», згідно з первинними опитуваннями, отримали скромні результати на виборах і до місцевих рад. Це означає, що команді Зеленського тепер доведеться враховувати інші політичні партії і регіональних лідерів, які прийшли до влади на місцях.

Нинішні місцеві вибори в Україні завершили процес децентралізації в країні. Спочатку місцевому самоврядуванню було делеговано право частково розпоряджатися місцевими доходами, а потім були прийняті нові правила формування місцевих рад – останні стали повноправні господарями свого регіону.

Після адміністративної реформи і розширення округів кількість депутатів місцевого рівня в Україні зменшилася на 30%. З 2020 року змінився і порядок їх відбору – мажоритарні кандидати балотувалися тільки в населених пунктах з населенням менше 10 тисяч чоловік. Однак у великих містах вибори проводилися тільки за пропорційною системою і з відкритими партійними списками. Причому з гендерної квотою – мінімум 2 людини протилежної статі на кожну п’ятірку. Однак остання вимога навряд чи щось кардинально змінить, враховуючи, що керівництво майже у всіх українських партіях належить чоловікам.

Місцеві вибори 25 жовтня відкрили нову еру в Україні – тепер роль місцевих партій значно зростає.

Партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка, «Батьківщина» Юлії Тимошенко і «Опозиційна платформа «За життя» (ОПЖ) Юрія Бойка стали лідерами симпатій виборців у найбільших містах країни на нинішніх виборах. Багато в чому саме ті, хто має великий фінансовий ресурс, будуть визначати політику не тільки в регіонах, але і в країні в цілому. І хто знає, може бути, на наступних президентських виборах ми побачимо в якості кандидатів на пост глави держави мера Києва Віталія Кличка або мера Дніпра Бориса Філатова. Або знову Петра Порошенка, партія якого на нинішніх виборах значно зміцнила свої позиції не тільки на заході і в центрі країни, а й в Одесі.

Не виключено, що Україну чекають дострокові парламентські і, можливо, навіть президентські вибори. Принаймні, регіональні лідери і опозиція, відчувши силу під час нинішніх місцевих виборів, навряд чи дочекаються 2024 року і закінчення п’ятирічного терміну Володимира Зеленського. І це повинен розуміти сам президент.