У Греції зростає невдоволення урядом через відключення електроенергії

“Гнів проти уряду Греції посилився після того, як тисячі сімей в столиці Афін залишилися без електрики, хоча різкий холодний фронт, в результаті якого загинули чотири людини, відступив”,- повідомляє AFP.

Державний оператор енергосистеми заявив, що він все ще працює над відновленням електропостачання близько 3500 домогосподарств в декількох передмістях на півночі Афін.

Найсерйозніші проблеми в муніципалітеті Діоніса, де було оголошено надзвичайний стан.

Жителі, багато з яких також не мають води в водопроводі, повідомляють про розтоплюванні снігу для пиття і приготування їжі і охолодження швидкопсувних продуктів на відкритому повітрі.

«Ніхто не піде додому, поки не буде відновлено електрику в останньому будинку»,- запевнив вчора прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс.

Сьогодні різка критика була висловлена, як лівими, так і правими.

Ліва газета Efsin писала, що обов’язки Міцотакіса «написані на снігу», а ліберальна Катімеріні звинуватила державу в тому, що вона «витратила півстоліття на те, щоб з’ясувати, хто несе відповідальність за обрізку дерев».

Міцотакіс зазначив, що, на думку експертів, холодний фронт, названий «Медеєю» (на честь міфічної грецької відьми аргонавтів), є «одним з найгірших за 40 років».

«У районі Афін 36 годин йшов сніг, і в той же час у нас був дуже сильний вітер … Кожні дві хвилини дерево падало на лінії електропередач», – сказав він.

Грецькі мери звинуватили оператора електроенергії, який, як очікується, буде приватизований, в тому, що він не відреагував на надзвичайну ситуацію.

Але влада визнає, що бюрократія і місцева опозиція зазвичай ускладнюють превентивні заходи.

«Не так-то просто рубати дерева. Найчастіше місцеві жителі протестують», – сказав державному телеканалу ERT Дімітріс Папастержіу, глава центрального союзу муніципалітетів Греції.

За його словами, проста процедура очищення річки від мертвого лісу може зайняти шість місяців і більше через бюрократичні вимоги.