Хафтар покинув Москву без підписання угоди

Східний головнокомандувач Лівії генерал Халіфа Хафтар покинув Москву, не підписавши угоду про припинення вогню, щоб зупинити дев’ятимісячні бої в країні, підтвердили в Міністерстві закордонних справ Росії.

В понеділок увечері Хафтар попросив час, щоб розглянути угоду до ранку вівторка, вже підписану главою визнаного ООН урядом Файєз аль-Сараджа. Але він покинув російську столицю без підпису, сказала прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова.

Головнокомандувач сказав, що запропонований документ ігнорує чимало вимог Лівійської національної армії (LNA).

Раніше ЗМІ повідомляли, що на зустрічі в Росії він зажадав, щоб його сили були доставлені в Тріполі і сформували уряд національної єдності, щоб завоювати довіру парламенту, який сидить в Тобруке.

Хафтар також закликав до міжнародного спостереження за припиненням вогню без будь-якої участі Туреччини і беззастережного виведення «найманців, привезених з Сирії і Туреччини».

Угода, про яку вчора повідомляли ЗМІ про те, що вона була досягнута, передбачає взаємне виведення військ, припинення вогню під контролем Росії і егідою ООН і припинення введення турецьких військ до Лівії. Росія повинна стежити за припиненням вогню і направити делегацію до Лівії для спостереження за процесом. Туреччина повинна призупинити розгортання своїх військ в Тріполі, і ООН здійснюватиме міжнародний контроль за дотриманням угоди про припинення вогню.