Масові протести паралізували Ліван

Загальний страйк громадського транспорту та профспілок паралізував Ліван сьогодні, оскільки країна пережила одну з найважчих економічних криз у світі. Про це повідомляє Ассошіейтед Прес.

Криза коріниться у десятиліттях корупції та безгосподарності. Політичний клас, який правив маленькою країною з населенням 6 мільйонів людей, включаючи 1 мільйон сирійських біженців, після громадянської війни 1975-1990 років виступає проти реформ, яких вимагає міжнародне співтовариство.

Університети та школи були закриті по всьому Лівану.

Протестувальники перекрили основні магістралі країни, а також дороги у містах та селах з 5 ранку. Очікується, що демонстрації триватимуть 12 годин.

Таксисти та водії вантажівок використовували свої автомобілі, щоб перекрити дороги на знак протесту проти різкого зростання цін на пальне після того, як уряд скасував субсидії. Вони наполягають, щоб знову отримати субсидоване паливо.

У столиці країни Бейруті багато доріг було заблоковано величезними сміттєвими баками та автомобілями.

Близько 80% ліванців живуть у злиднях після того, як ліванський фунт втратив понад 90% своєї вартості. За даними Світового банку, економіка країни скоротилася на 20,3 відсотка у 2020 році та приблизно на 7 відсотків минулого року.

У річному звіті, опублікованому сьогодні Х’юман Райтс Вотч говориться, що «корумпована і некомпетентна» ліванська влада навмисно ввела країну в одну з найважчих економічних криз на сьогоднішній день, продемонструвавши неповагу до прав людини.