Сполучені Штати вживають жорстких заходів проти Куби через десятки тисяч людей, які потребують змін

Очікується, що Сполучені Штати незабаром оголосять про перші кроки в рамках огляду політики Куби адміністрацією Байдена і у відповідь на придушення Гаваною найбільших вуличних протестів за останні десятиліття, заявили представники Держдепартаменту.

Коментарі високопоставлених офіційних осіб також сигналізували про те, що президент Джо Байден не був готовий пом’якшити американський підхід і що недавні заворушення на Кубі нададуть значний вплив на будь-який політичний крок.

Офіційні особи, розмовляючи з Reuters на умовах анонімності, також дали зрозуміти, що адміністрація Байдена все ще шукає способи полегшити гуманітарну ситуацію кубинського народу, продовжуючи чинити тиск на комуністичний уряд в Гавані.

Минулого тижня Байден заявив, що він ще не готовий послабити обмеження на грошові перекази або платежі, які американці можуть робити своїм сім’ям на острові, на тлі побоювань, що кубинський уряд забирає більшу частину грошей.

Вашингтон ретельно розглядає можливе рішення для відновлення потоку грошових переказів, які були зупинені при Трампа, таким чином, щоб гроші не потрапили в руки кубинського уряду, сказав один з чиновників держдепартаменту. «Я не очікував короткострокового ослаблення».

Тисячі кубинців влаштували стихійні антиурядові протести тиждень тому, щоб виступити проти економічної кризи з нестачею основних товарів і відключенням електроенергії. Вони також протестували проти урядового лікування пандемії коронавіруса і обмеження громадянських свобод. Були затримані десятки активістів.

Уряд Куби звинуватило в протестах в основному фінансуються США «контрреволюціонерів», які експлуатують економічні труднощі, викликані санкціями США.

Заворушення надали нове відчуття невідкладності перегляду політики Куби, який почався незабаром після вступу на посаду Байдена в січні, але до сих пір не розглядався в якості основного пункту порядку денного, оскільки адміністрація займається відновленням економіки і пандемією коронавіруса. Китай, Росія і Іран за кордоном.

«Події минулого тижня безумовно матимуть політичні наслідки … Я очікую, що найближчим часом буде зроблено заяву уряду США про початкових етапах», – сказав представник Держдепартаменту.

За словами чиновника, Куба тепер є «головним пріоритетом». «Це історичний момент для Куби, враховуючи, що учасники протесту з’явилися в більш ніж 58 містах по всьому острову, нараховуючи десятки тисяч чоловік, і вимагали змін в своєму уряді», – додав чиновник.

В рамках огляду (ще до проведення протестів) обговорюється питання про те, чи слід скасувати ухвалу Куби як «державного спонсора тероризму» – визначення, яке Трамп дав Гавані всього за кілька днів до звільнення з посади.

Але представник Держдепартаменту сказав, що термінів для вирішення питання немає.

Загальний огляд політики Куби також включає незмінну підтримку Кубою президента Венесуели – соціаліста Ніколаса Мадуро, уряд якого також знаходиться під санкціями США, заявив представник Держдепартаменту.

Мадуро зберігає владу при підтримці не тільки своїх військових і кубинських союзників, але також Росії, Китаю та Ірану.

Байден, демократ, пообіцяв під час своєї президентської кампанії послабити деякі санкції проти Куби, введені республіканцем Трампом.

Однак аналітики кажуть, що протести ускладнюють політичну спроможність Байдена зробити це, особливо після того, як він отримав найгіршу, ніж очікувалося, підтримку виборців в антикомуністичний американсько-кубинському суспільстві в Південній Флориді, яке підтримало жорстку політику Трампа щодо Гавани і Каракаса і його допомоги . виграти держава.

Багато аналітиків говорять, що Байдену, можливо, доведеться обережно втрутитися в політику Куби перед виборами в Конгрес 2022 року.