Протести у Косові проти режиму електропостачання

“Десятки лампочок було встановлено в центрі столиці Косово, Пріштіни, на знак протесту проти енергетичної кризи балканської країни”, – повідомляють місцеві ЗМІ.

Протестувальники підняли гасла: «Нам потрібна електрика, а не виправдання».

Державна енергетична компанія Косово (KEDS) запровадила двогодинний режим на день. Непопулярний захід виник через те, що в балканській країні спостерігається зростання споживання електроенергії, низьке внутрішнє виробництво та утруднений імпорт через щоденне зростання цін на міжнародних ринках.

З цих причин люди протестують проти урядового плану щодо щоденного режиму подачі електроенергії, запровадженого минулого тижня у відповідь на енергетичну кризу в країні.

Протестувальники вимагали відміни режиму електропостачання та відставки міністра економіки Артані Різванолі.

Уряд Косова вжив термінових заходів щодо подолання енергетичної кризи, затвердивши щоденний режим подачі електроенергії на наступні 60 днів.

85% внутрішнього виробництва енергії у Косові посідає вугільні електростанції. Застарілі потужності призводять до низького внутрішнього виробництва, а світова енергетична криза привела до зростання імпортних цін.

KEDS навіть закликала громадян бути обережними із споживанням енергії та використовувати альтернативні заходи опалення, оскільки свята наприкінці року призвели до перевантажень в енергосистемі.