Чехія надала українцям можливість працювати без отримання спеціального дозволу

Українці, які в’їхали до Чехії після повномасштабного вторгнення Росії, можуть працювати без отримання спеціального дозволу.

Нагадаємо, що з 22 березня, у Чехії почав діяти спеціальний закон, який регулює надання захисту та віз, працевлаштування, соціального забезпечення, доступу до медичного обслуговування та освіти.

За даними міністра внутрішніх справ Віта Ракушана, до Чехії прибуло 270 тисяч осіб, половина з яких – діти. За словами деяких губернаторів, кількість новоприбулих становить вже близько 300 тисяч людей. Міністерство внутрішніх справ видало понад 200 тисяч віз.

Законодавство Чехії вимагає отримання дозволів на роботу для іноземців, які прибули не з країн Євросоюзу. Однак завдяки ухваленому закону статус біженців з України прирівнюється до статусу іммігрантів із видом на проживання. Таким чином, українцям не потрібно отримувати дозвіл і звертатися до бюро з працевлаштування.

Також біженці можуть реєструватися як безробітні. У такому разі бюро з працевлаштування надасть консультації, підтримку та необхідність допомоги у перепідготовці та працевлаштуванні.

В даний час на сайті бюро праці Чехії є 342 тисячі вакансій, три чверті з яких доступні для людей без освіти або з базовою освітою.

Джерело https://t.me/bezhenciDnepra