Як отримати статус тимчасового захисту та ВНЖ на Кіпрі: інструкція для українських біженців

Міністерство внутрішніх справ Республіки Кіпр дає можливість українським біженцям, які прибули в країну, отримати статус тимчасового захисту (Temporary protection), а потім на його основі — тимчасовий дозвіл на проживання (Residence permit) в Республіці Кіпр.

Набуття статусу тимчасового захисту

Його можна отримати онлайн лише після прибуття в Республіку Кіпр (потрібна копія документа зі штампом про перетин кордону Республіки Кіпр). Бланк англійською мовою, який потрібно заповнити, розміщено на сайті Служби біженців (Asylum Service) при міністерстві внутрішніх справ.

Після натискання на синій прямокутник з написом Application for Temporary protection for people fleeing the war in Ukraine.

Після того, як заповнений бланк буде надіслано, потрібно буде дочекатися отримання на вашу електронну адресу листа від Служби біженців при МВС Республіки Кіпр про те, що статус тимчасового захисту надано.

Отримання тимчасового посвідки на проживання (ВНЖ)

З листом від служби біженців про надання статусу тимчасового захисту, оригіналом та копією паспорта (або посвідчення особи) та заповненим бланком MIPA3 слід відправити до імміграційного відділу поліції за місцем проживання.

Заява на реєстрацію та/або отримання / продовження терміну дії дозволу на проживання для власників статусу тимчасового захисту та членів їх сімей.

Бланк розміщено у форматі Word на сайті Міграційного департаменту Республіки Кіпр, звідки його треба завантажити та заповнити.

Біженців в імміграційних відділах у містах Республіки Кіпр та у міграційному департаменті у столиці приймають у порядку живої черги. Попередній запис не потрібний.

На реєстрацію слід приходити всією сім’єю. Дорослі та діти, яким виповнилося шість років, мають сфотографуватися, здати відбитки пальців та розписатися. Дітей до шести років лише сфотографують. Потім кожен, включаючи немовлят, отримає Alien Registration Card (ARC) (або так званий “Паспорт іноземця”). Процедура оформлення безкоштовна.

Через деякий час кіпрська влада видасть тимчасовий дозвіл на проживання (у вигляді пластикової картки). Повідомлення про те, що документ готовий, прийде поштою на вказану в заяві адресу. Його потрібно буде отримати за місцем подання заяви.

Чіткого переліку документів поки що не вироблено, а процес їх подання ще не налагоджений. У заявників отримання статусу ВНЖ можуть попросити пред’явити додаткові документи. Наприклад, свідоцтво про народження дитини (перекладене англійською або грецькою мовою) або контракт про оренду житла.

Корисна інформація

Міграційний департамент у Нікосії, Arch. Makariou III Avenue 90, Nicosia, CY, 1077. Тел. +357-22308808/811.

Імміграційні відділи в інших містах:

  • Лімасол, Franglinou Rousvelt 223, Zakaki, Building ¨D. Nikolaou¨, 2nd floor, 3046. Тел. 25-805200, 25-805651.
  • Ларнака, Piale Piasha 75, 6027. Тел. 24-804242, 24-304216.
  • Пафос, Eleftheriou Venizelou & Kaningos 22, 2nd floor, 8021. Тел. 26-806200, 26-911219.
  • Вільні території Фамагусти. Село Дерінья, Eleftherias 83, Tatolos Bld, Derynia Plaza, 1st floor, 5380. Тел. 23-803289, 23-811308.

Сайт Служби біженців Республіки Кіпр: http://www.moi.gov.cy/moi/asylum/asylumservice.nsf/index_en/index_en?OpenDocument.

Джерело: https://t.me/bezhenciDnepra