Імміграція в Швейцарії

Незважаючи на суворість законів про надання громадянства чверть населення благополучній Швейцарії складають іммігранти. Отже, імміграція в Швейцарії з України можлива для відповідних вимогам імміграційної системи кандидатів.

Швейцарии фото

Зі статті дізнаєтеся, як на легальному підставі переїхати до Швейцарії.

Чому обирають Швейцарію?

Складності переїзду в Швейцарії не лякають українців. Число мігрантів подали прохання на надання візи в першому півріччі 2018 року збільшилася в порівнянні з імміграцією в Швейцарії в 2017 році на 4%. Всі хто виконує закони, мають шанс стати жителем, працювати і вести бізнес в благополучній політично стабільній країні, з високою оплатою праці, прекрасним медичним обслуговуванням, можливістю отримувати визнане в усьому світі освіта в Швейцарії.

Етапи імміграції

На території Швейцарії суворо дотримуються порядок надання права на проживання. Тут іммігранту доведеться пройти всі щаблі на шляху натуралізації, щоб стати громадянином. Уважно прислухайтеся до порад співробітників міграційної служби та виконуйте вимоги.

Імміграція в Швейцарії з України передбачає кілька етапів:

  1. Знайдіть підстава для оформлення в Посольстві Швейцарії в Україні Національну візу категорії «D». Виду дозволяє перебувати в країні тривалий період (варіанти розглянемо нижче).

Мито за розгляд прохань 35 євро. Час прийняття рішення 14-30 днів.

  1. Після прибуття в країну на підставі Національної візи в Секретаріаті по міграції іноземці отримують Тимчасовий вид на проживання — ВНП в Швейцарії.

Влада кантону за місцем проживання повинні схвалити запит. В кожному кантоні Швейцарії свої імміграційні вимоги. Термін дії один рік з продовженням.

  1. Після п’яти років проживання в статусі ВНП подають прохання на отримання права постійного проживання (ПМП).
  2. Пять років постійного проживання дозволяє подати запит на присвоєння громадянства.

Підданство Швейцарії можна отримати протягом дванадцяти років (прохання на надання ВНЖ і ПМЖ можуть розглядати 12 місяців).

Відповіді на питання про те, як іммігрувати в Швейцарію і перелік необхідних документів знайдете на сайті Імміграційних відомств. Кандидати повинні надати сертифікат на знання одного з державних мов Швейцарії (німецька, французька, італійська та ретороманська). Будьте готові до співбесіди.

Часто власникам ПМП продовжують статус, але відмовляють в наданні громадянства. Швейцарський паспорт зможуть отримати тільки діти цих людей.

Способи імміграції

Емігрувати до Швейцарії можна різними способами.

Швейцария фото

Національну візу відкривають на підставі:

  1. Працевлаштування за запрошенням швейцарського роботодавця уклав з кандидатом трудовий договір. Українцям запропонують вакансії, для яких не знайшлося охочих серед громадян ЄС. Робота в Швейцарії доступна для професіоналів. Підписаний Трудовий договір підстава для Робочої візи на один рік і ВНП.
  2. Реєстрація бізнесу, купівля готового бізнесу або відкриття філії працює в Україні компанії дозволяє відкрити Бізнес візу. Дозвіл на відкриття бізнесу в Швейцарії видають влади кантону. Вибирайте вигідні для Швейцарії напрямки, зі створенням робочих місць інакше не дозволять вести бізнес.

Бізнес імміграція в Швейцарії не гарантує оформлення громадянства. Не всі види бізнесу доступні іноземцям. У конкурентному середовищі складно організувати бізнес. Володіння фірмою підставою для ВНП не є, але дозволено призначити себе керуючим власної компанії і оформити посвідку на проживання на підставі постійного працевлаштування.

  1. Зарахування у Вузи Швейцарії дозволяє відкрити студентську візу і ВНП. Кожен рік навчання зараховується як два роки трудового стажу. Студенти мають право працювати під час навчання 20 годин в тиждень.
  2. Укладення шлюбу з громадянином Швейцарії дозволяє оформити статус ВНЖ. Громадянство реально отримати після п’яти років перебування у шлюбі.

Належить пройти перевірку щирості намірів. Якщо шлюб визнають фіктивним, іноземця депортують.

  1. Возз’єднання сім’ї — громадянам Швейцарії та особам, які оформили ВНП, дозволено запрошувати членів сім’ї — найближчих родичів (діти, подружжя, батьки), якщо зароблених грошей достатньо для їх утримання.
  2. Імміграція на підставі податкового угоди передбачає отримання ВНЖ за спеціальною програмою, для заможних кандидатів, які мають на рахунках понад 800 тис. євро погодилися шість місяців в році жити Швейцарії і платити в казну податки з усіх надходять на їх ім’я доходів у будь-якій країні. Цим людям не дозволено працювати чи вести бізнес в країні.
  3. Право на проживання за спрощеною схемою нададуть видатним діячам науки, культури, спорту.
  4. Швейцарія не підписала договір з прийому вимушених переселенців, тому спроби еміграції в Швейцарії з України в якості біженця мають невисокі шанси, повинні бути вагомі підстави для отримання статусу.

Покупка нерухомості не є підставою для оформлення ВНЖ і громадянство.

Плюси і мінуси життя в Швейцарії

Перш ніж приймати рішення про переїзд варто вивчити інформацію про позитивних і негативних моментах життя в Швейцарії.

До позитивних сторін відносять:
  1. Екологічну чисту зупинку і мальовничі ландшафти.
  2. Низький рівень злочинності.
  3. Безвізове відвідування країн ЄС.
  4. Гідні пенсії, якщо є страховий стаж.
  5. Зуміли підтвердити освіту і кваліфікацію мігранти працюють за фахом.
  6. Є можливість отримати визнана у світі освіта.

 

Негативними сторонами вважають:
  1. Складність в оформленні Національних віз.
  2. Високі ціни.
  3. Обов’язкове медичне страхування.
  4. Жорстку конкуренцію на ринку праці.

Підіб’ємо підсумки

Імміграція в Швейцарії утруднена строгістю імміграційних законів і підвищеними вимогами до кандидатів, але можлива для представників дефіцитних професій, підприємців, здатних організувати бізнес і молоді. Легко облаштовуються в Швейцарії вузькоспеціалізовані професіонали.

На отримання громадянства шляхом природної натуралізації знадобитися дванадцять років, але уряд Швейцарії планує скоротити строки до 10 років.