ВНП в Італії для українців: шляхи отримання та переваги

Італія – одна з провідних країн Європи та «колиска» західної цивілізації. Країна має унікальну культуру, розвинену економіку і великий потенціал для мігрантів.

Сотні тисяч українців вже отримали ВНП в Італії. Італія надає безліч робочих місць для претендентів з різних областей економіки. Робота і життя на Аппенінському півострові – можлива для всіх бажаючих чесно жити і працювати і реалізуватися.

У цій статті ми розповімо про процес отримання ВНЖ в Італії, його види, переваги та надамо декілька корисних рекомендацій для шукачів роботи в країні.

Италия фото

Вид на проживання в Італії: навіщо він потрібен?

Отримання ВНЖ в Італії необхідно для легального, комфортного і безпечного проживання і роботи в країні. Команда проекту застерігає потенційних претендентів від нелегальної міграції. Нагадуємо, що нелегали в ЄС ризикують власною безпекою, життям, економічними інтересами і часом. Настійно рекомендуємо оформити ВНП, оскільки воно гарантує дотримання прав та інтересів працівників.

Оформившись іноземець отримує можливість комфортно та безпечно жити в одній з найпрекрасніших країн Європи, насолоджуватися її природою, культурою, їжею і приємними людьми. Також ВНП – перший етап легалізації, необхідних для подальшого отримання ПМЖ, громадянства на території країни.

Робота в Італії – високо оплачується. Більшість вихідців з України заробляють не тільки на комфортне життя, але також отримують можливість зробити накопичення, які направляються на допомогу сім’єю або вкладаються в подальший розвиток в Італії. Також одержувач ВНП в Італії має право безвізового відвідування країн Шенгену, може засновувати свій бізнес в країні, претендувати на отримання освіта, а також отримує право на безкоштовну медичну допомогу та інші преференції.

ВНП в Італії: види та особливості

Під поняттям «вид на проживання» у міжнародному праві мають на увазі документ, що надає право довгострокового перебування іноземного громадянина на території суверенної держави.

ВНП необхідний всім іноземцям, які бажають жити і працювати в країнах ЄС понад трьох місяців. Італія не дозволяє громадянам нашої країни влаштовуватися на роботу за біометричними паспортами, це означає, що отримання ВНЖ – обов’язкова процедура для всіх плануючих працювати в Італії. Зазначимо, що імміграція в Італії сьогодні не так сильно заохочується, як раніше. Процес легалізації дещо складніше, ніж у минулі десятиліття

Вид на проживання в Італії можуть отримати всі українці, які виконали основні вимоги – надали потрібний пакет документів і не мають проблем з законом. Проте, для отримання цього статусу необхідно надати підстави, про які ми поговоримо нижче.

Сьогодні в Італії існують наступні види ВНП:

– робочий;

– підприємницький;

– студентський;

Також існують документи для більш вузької категорії шукачів – мігрантів, які планують жити, але не працювати в Італії. ВНП можна оформити дітям або подружжю резидентів країни. Право на проживання в Італії також дається особам на утриманні резидентів. Статус надає біженцям і релігійних чи політичних діячів.

Вид на проживання в Італії (permesso di soggiorno) видається після того, як всі документи зібрані і інші умови дотримані. Документ являє собою магнітну карту з вбудованим в неї чіпом. Також бланк несе біометричну інформацію – фото та відбитки пальців.

Італійські влади видають кілька видів ВНП:

– на 6 місяців;

– на 1 рік;

– на 2 роки.

Короткочасне ВНП видається сезонним працівникам. Документи на рік – для здобували освіту в Італії або постійних працівників місцевих підприємств. На 2 роки для іноземців, взятих в штат місцевих компаній.

Способи та шляхи отримання

Вид на проживання в Італії через роботу можливе після отримання офіційного запрошення від місцевого роботодавця. Найчастіше працевлаштовуються в країні висококваліфіковані співробітники чи представники робочих професій.

Про те, як отримати ВНЖ в Італії, потрібно подумати і студентам. Освіта в місцевих ВУЗах доступно обдарованим молодим людям, які отримали стипендію від університету чи іншої установи. Також навчання в країні доступно для заможних претендентів, які мають кошти для оплати навчання та утримання на час проходження освітніх курсів. Вартість отримання освіти і проживання в Італії починається від 15 тисяч євро в рік, що доступно не багатьом категоріям здобувачів. Програми університетів розраховані на слухачів, володіють італійською або англійською мовою, що також може стати додатковою перешкодою на шляху оформлення ВНЖ для студентів.

Набагато частіше українців цікавить вид на проживання в Італії по воззєднанню родини.

Воссоединение семьи фото

Сьогодні в країні проживають десятки тисяч етнічних українців, які пройшли всі етапи легалізації та отримали право забрати до себе в ЄС рідних і близьких. Даний вид ВНП можуть оформити подружжя, діти і батьки резидентів Італії. Однак, приймаюча сторона повинна взяти на себе всі витрати по їх утриманню. Потрібні докази спорідненості і постійна житлоплощу. Близький до цієї теми питання про оформлення виду на проживання в Італії через шлюб. ВНП після укладення шлюбного союзу з громадянином країни дає практично автоматичне право на проживання в ЄС і переміщення в межах його кордонів.

ВНП на підставі відкриття бізнесу є темою окремої розмови. Однак, дана можливість доступна для шукачів з «інвестиційним портфелем», засобами для інвестування та повним пакетом документів. Бізнес в Італії найкраще засновувати в сфері експорту предметів розкоші або харчової промисловості, що заохочується місцевою владою і підвищує шанси мігранта на успіх.

Отримати цей статус також можуть мігранти без мети працевлаштування – особи, які бажають проживати в країні і мають для цього гроші. Легалізація також можлива для біженців і «особливих» – видатних артистів, учених, письменників і релігійних діячів. Вид на проживання в Італії при купівлі нерухомості надається. Проте, власники будинків або квартир в країні можуть реалізувати своє право лише за наявності 50 тисяч євро на банківському рахунку і надавши довідку про матеріальний стан.

Як отримати італійський ВНП

Для отримання ВНЖ в Італії необхідно оформити візу в консульстві країни. Про отримання робочої візи в цій країні ЄС можна дізнатися у попередньому матеріалі нашого ресурсу.

Оформивши візу і прибувши до Італії, необхідно звернутися в місцеве відділення поліції. З’явиться ділянку потрібно не пізніше 8 робочих днів, після перетину кордону. Правоохоронцям необхідно передати заяву на ВНП. Пакет документів для оформлення статусу зазвичай відправляється співробітникам МВС рекомендованим листом.

Оформлення виду на проживання можна здійснити в імміграційному офісі особам реалізує право на навчання чи возз’єднання сім’ї. Крім того, послуги з оформлення документів надають на місцевих відділеннях пошти або в мерії. Проте, всіх шукачів чекає процес співбесіди, який традиційно відбувається в управліннях МВС.

Процес розгляду заявки на отримання ВНЖ триває від 1 до 3 місяців.

Документи на дозвіл на проживання в Італії

Необхідно подавати такі документи на дозвіл на проживання в Італії:

Уряд Італії вимагає для оформлення ВНЖ наступні документи:

– заповнений бланк із заявою про надання статусу;

– оригінали та копії паспортів;

– фотографії;

– підстави (трудовий контракт, довідка про спорідненість, виписка з Вузу, копія реєстрації компанії);

– квитанції про сплату податків.

Важливо пам’ятати, що представники МВС, міграційних служб або муніципалітету можуть вимагати додаткові документи без пояснення причин.

Ціна питання

Італійські власті вимагають заплатити 15 євро за гербову марку, 30 євро за доставку документів та понад 27 євро за виготовлення картки одержувача ВНП. Всі інші витрати на оформлення документів – індивідуальні.

Продовження ВНЖ

Продовжити ВНП можна по закінченню строку його дії, проте не менше, ніж за три місяці до дати його закінчення. Здобувачеві потрібно повторити «минулий» пакет документів, а також додати документи про матеріальному становищі, договори оренди житла, мед.страховку, квитанції про оплату мит, довідку про склад сім’ї та ряд інших документів на вимогу. Через п’ять років проживання в Італії всі іноземці мають право подати заявку на оформлення ПМЖ.

Чому можуть відмовити?

В отриманні ВНЖ можуть відмовити на підставі відсутності підстав для отримання, недостатнього пакета документів або неблагонадійності (проблеми з законом, відсутність підтвердження доходів). У таких випадках необхідно виправити виявлені порушення і знову подати документи в зазначений законом термін.

Підіб’ємо підсумок

Італія – унікальна країна, яка не залишає нікого байдужим. На Апеннінах – унікальна культура, комфортний клімат, доброзичливі люди, смачна їжа і безліч перспектив для розвитку.

Витрати на оформлення ВНЖ в Італії – цілком виправдані. Тут безліч варіантів для успішної роботи, ведення бізнесу та самореалізації. Знайти роботу в Італії можна у відповідному розділі нашого проекту.