Освіта в Іспанії для українців

Українці активно цікавляться отриманням освіти в Іспанії. Диплом європейського зразка іспанського університету не потребує підтвердження. Дозволено працевлаштуватися на території Єврозони.

Бажання вчитися не достатньо для вступу. Необхідно вивчити і виконати вимоги до абітурієнтів.

Інформація в статті допоможе знайти відповіді на питання. Дізнаєтеся, як українцеві вступити в іспанський ВНЗ, які документи підготувати, де пройти підготовку до здачі вступних іспитів, скільки коштує навчання і наскільки великі додаткові витрати.

Испанский ВУЗ фото

Переваги іспанського освіти

Основною перевагою отримання вищої освіти у Внз Іспанії є порівняно невисока вартість навчання, гнучкі умови прийому іноземців у навчальні заклади. Можливість поєднувати навчання, роботу і відпочинок на морському узбережжі.

Половина часу навчання на території Іспанії зараховується в стаж проживання, після закінчення навчання дозволено працевлаштуватися на території ЄС, оформляти ПМЖ і громадянства.

Система освіти

Традиції вищої освіти в Іспанії мають давнє коріння. Деякі університети Мадрида і Барселони були засновані вісім століть тому. У студентів є вибір. Запрошують вчитися 27 приватних та 51 державний університет.

3% (50 000) учнів іспанських університетів піддані інших країн. Іноземцям дозволено відвідувати приватні бізнес-школи і профільні інститути, навчальні програми спрямовані на освоєння конкретної спеціальності. Оцінка знань проводиться в кредитах. Для переходу на наступний курс необхідно набрати в рік 60 кредитів.

Освоєння програм розділено на три етапи з присвоєнням ступеня:
  1. Бакалавра (навчаються три-чотири роки) — мінімальна сума кредитів 240. З дипломом бакалавра можна приступити до роботи, але можливостей для кар’єрного зростання мало.
  2. Магістра (навчаються рік або два) — 120 кредитів. Набувають поглиблені знання в обраній спеціальності.
  3. Доктора (навчаються від трьох до п’яти років — 60 кредитів на рік, пишуть дисертацію і публічно захищають. Випускники займаються науковими дослідженнями.

Рік навчання, складається з двох академічних семестрів — вересень – грудень / січень – березень. Викладання в більшості випадків ведеться іспанською мовою, але є курси англійською. Наприклад, в European University пропонують отримати ступінь магістра в галузі бізнес-адміністрування. Багато викладачів у приватних університетах ведуть курси англійською.

Університети Іспанії пропонує іноземцям почати навчання з підготовчих курсів.

Як іноземцю вступити в іспанський ВУЗ?

До навчання в Іспанії іноземні кандидати готуються за два три роки до вступу.

Необхідно:

  1. Вибрати спеціальність.
  2. Дізнатися які профільні предмети потрібно здавати і приступити до вивчення їх за поглибленою програмою. Додатково вчіть іспанську мову. Хорошим варіантом є навчання на мовних курсах в Іспанії в період літніх канікул.
  3. Підібрати ВНЗ, який має квоти для прийому іноземців.
  4. Дізнатися на офіційному сайті правила вступу і терміни подачі документів.
  5. Підготувати папери для вступу (уточнюйте перелік на сайті обраного Вишу).

В приймальну комісію зазвичай подають:

  • сертифікати про закінчену середню освіту і знання іспанської мови (DELE), якщо такі є;
  • табеля за останні три роки навчання.

Всі видані в Україні документи переводять на іспанську мову, посвідчуються нотаріально, обов’язково ставлять печатку апостиль.

  1. В зазначений на сайті обраного Вишу час подають анкету кандидата і відсилають документи поштою рекомендованим листом або в електронному вигляді.
  2. Після отримання запрошення на вступні іспити (Selectividad) приступають до оформлення візи (перелік документів шукаєте на сайті Посольства Іспанії в Україні).

Українці з біометричними паспортами можуть скористатися безвизом.

  1. Прибути в Іспанію найкраще за тиждень до призначеної дати здачі іспитів. Зазвичай іспити приймають двома потоками в червні і вересні. Краще здавати в першому потоці, якщо спроба була невдалою, є шанс пройти випробування повторно.

Складається іспит з чотирьох випробувань.

Здають:
  • іспанська мова;
  • англійська інший додатковий іноземна мова;
  • історію філософії небудь історію Іспанії;
  • пов’язані з обраною спеціальністю предмети.

Вхідні до складу приймальної комісії співробітники університету оцінюють відповіді за десятибальною системою. Для підвищення шансів рекомендуємо пройти підготовчі дев’ятимісячні курси.

Якщо іноземець закінчив в Іспанії училище (два роки), він може бути зарахований на перший курс Університету без іспитів. Без іспитів за результатами оцінки атестата про середню освіту можна вступити в приватні університети.

Ті, хто отримав в Україні ступінь бакалавра, підтверджують в іспанському Посольстві в Україні диплом і подають документи до магістратури в Іспанії:
  • диплом;
  • вкладиш з оцінками;
  • резюме;
  • документ, що підтверджує знання іспанської мови;
  • есе;
  • рекомендаційний лист.

У деяких іспанських університетах допускається переклад з вищих закладів України за умови, стаціонарного навчання протягом року, хорошою успішності, схожості навчальних програм.

Ці кандидати не здають іспити, якщо продемонструють достатній для освоєння знань рівень іспанської мови.

  1. Якщо іспити пройдені успішно абітурієнт отримає повідомлення про зарахування.

Після цього:

  • вносять оплату за навчання (вимоги дивіться на сайті конкретного університету);
  • оформляють довгострокову студентську візу в Іспанію (зарахування в ВУЗ підстава для відкриття візи).
  1. Студенти приїжджають за тиждень до початку занять, щоб оформити посвідку на проживання в Іспанії і знайти житло. Дозвіл на проживання видають на один рік з продовженням.

Вартість навчання в Іспанії

Вчитися у ВУЗах Іспанії порівняно недорого. Ціна двох семестрів у приватному університеті від п’яти до п’ятнадцяти тисяч євро. У державних університетах вартість року навчання менше від двох до чотирьох тисяч євро, але вступити в них складніше.

Безкоштовна освіта в Іспанії не передбачено для іноземців, але дозволено участь у конкурсах на здобуття грантів і стипендій нарівні з іспанцями. Є шанс скоротити витрати на 50 %.

Додаткові витрати:
  • купівля продуктів – 200 €;
  • у місті оренда житла – 450-600 €;
  • транспорт оплата мобільного зв’язку та інтернету – 200 євро.

Загальна сума тисяча євро в місяць.

Який ВНЗ обрати?

Популярними вважають:

  1. Університет Комплутенсе в Мадриді. Пропонує навчання на 26 факультетах з гуманітарних і природничо-наукових і медичних спеціальностей. Вартість 1000 – 4500 € на рік.
  2. Автономний університет в Барселоні. Пропонує навчання в бакалавраті за 81 програмі, 143 програми в магістратурі і 79 в докторантурі. Вивчають право, туризм, гуманітарні науки.
  3. Політехнічний Університет у Валенсії. Має дві політехнічні школи, три факультети, десять технічних коледжів. Викладають технічні дисципліни, архітектуру, прикладну математику.

Вибір Вузу залежить від бажаної спеціальності інформацію легко знайти на офіційних сайтах конкретного навчального закладу.

Чи може іноземець працювати в період навчання?

Власникам студентської візи дозволено поєднувати навчання з роботою неповний робочий день 20 годин в тиждень.

Погана успішність, пропуск занять може призвести до відрахуванню і як наслідок до депортації.

Підіб’ємо підсумки

Закінчили середню школу, знають іспанську мову і здатним оплатити навчання українцям доступне утворення в Іспанській Республіці. Обдарованим кандидатам має сенс брати участь у конкурсах грантів та стипендіальних програмах. Отримання вищої освіти в Іспанії для українців надійний фундамент для облаштування в країнах ЄС.