Відому зеленооку афганську дівчину евакуювали до Італії

Відома зеленоока афганська дівчина з журналу National Geographic прибула до Італії в рамках евакуації афганців із Заходу після захоплення країни талібами.

В офісі прем’єр-міністра Маріо Драгі заявили, що Італія організувала евакуацію Шарбат-Гула після того, як вона попросила допомоги, щоб залишити країну. У заяві йдеться, що італійський уряд тепер допоможе інтегруватися до Італії.

Гула здобула міжнародну популярність у 1984 році як біженка з Афганістану після того, як її фотографія військового фотографа Стіва МакКаррі з пронизливими зеленими очима була опублікована на обкладинці National Geographic. Маккаррі знову знайшов її у 2002 році.

Вона з’явилася в Пакистані в 2014 році, але зникла, коли влада звинуватила її в купівлі підробленого пакистанського посвідчення особи і наказала депортувати її. Її відвезли до Кабулу, де президент влаштував для неї прийом у президентському палаці та вручив ключі від нової квартири.

Італія була однією з кількох західних країн, які евакуювали сотні афганців повітрям з країни після відходу американських військ і захоплення країни талібами в серпні.