Комісія в Ізраїлі розслідує угоду з німецькими підводними човнами

“Уряд Ізраїлю схвалив створення державної комісії для розслідування обставин придбання підводних човнів та військових кораблів у Німеччини у період з 2009 по 2016 рік”, – повідомляє AP.

Агентство зазначає, що прем’єр-міністр Нафталі Беннетт утримався під час голосування з цього питання.

Угоди з підводних човнів та кораблів були укладені за часів прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху.

«Створення комісії є найвищим пріоритетом безпеки. Це чіткий сигнал про те, що ізраїльські ігри в галузі безпеки є неприйнятними», — заявив міністр оборони Бенні Ганц.

«Це найсерйозніший випадок корупції у сфері безпеки в історії країни. Настав час провести розслідування та дати відповіді», — написав у Twitter міністр закордонних справ Жаїр Лапід.

Розслідування корупції під час укладання угоди з придбання підводних човнів та бойових кораблів у німецької компанії ThyssenKrupp розпочалося 2017 року та отримало назву «Справа 3000».

У грудні 2019 року прокурор Шай Нікян ухвалив висунути звинувачення в корупції групі ізраїльських чиновників і високопосадовців, у тому числі колишньому командувачу ВМС Ізраїлю Еліезеру Марому та колишньому представнику ThyssenKrupp в Ізраїлі Мікі Ганоре.

Окружний суд Єрусалиму наразі розглядає три справи про хабарництво та інші порушення щодо Нетаньяху, який очолював кабінет з 2009 по 2021 рік. Сам колишній прем’єр-міністр неодноразово заперечував усі звинувачення проти нього.

За прем’єр-міністра Нетаньяху Ізраїль купив у Німеччини шість підводних човнів класу «Дельфін», а також кілька ракетних катерів. Усі кораблі вже передані ізраїльській армії.

20 січня Міноборони Ізраїлю підписало угоду з Міноборони Німеччини та ThyssenKrupp про розробку та виробництво трьох нових підводних човнів для ВМС Ізраїлю на суму 3 млрд. євро.