Гонконг шокований жорстокістю з боку поліції

Коментатори засуджують використання «надмірної сили» поліцією Гонконгу проти учасників акції протесту в середу. Колишній секретар державної служби Гонконгу Джозеф Вонг заявив, що офіцери стріляли в демонстрантів, «як ніби на полюванні».
Демонстранти вимагали відкликання запропонованої урядом поправки до закону про передачу підозрюваних у кримінальних справах з Гонконгу до материкового Китаю. Противники змін не довіряють системі правосуддя Китайської Народної Республіки – вони вважають, що новий закон загрожує їхній свободі.
У середу поліція силою вивела демонстрантів з прилеглих урядових будівель за допомогою кийків, водяних гармат, гумових куль і сльозогінного газу. Щонайменше, 79 людей отримали поранення.
Вонг заперечує, що демонстранти хотіли напасти на поліцію. «Я бачив, як деякі з протестуючих зривають камені з тротуару, але я не бачив, щоб вони їх використовували. Я бачив у них металеві стрижні, але я не бачив, щоб вони використовувалися», – сказав Вонг. «Але я бачив поліцейських, які націлювали на протестуючих зброю з гумовими кулями і тих, хто стріляв в них», – сказав Вонг в інтерв’ю для громадської станції RTHK в Гонконзі.
Він закликав провести розслідування щодо застосування поліцією надмірної сили.
Глава адміністрації регіону Керрі Лем охарактеризував протести в середу як «організовані заворушення». Глава поліції Гонконгу Стівен Ло підкреслив, що поліцейські утримувалися під час ранкової частини протесту і запевнив, що поліція застосувала силу тільки для самооборони в другій половині дня.

Прес-секретар китайського МЗС Ген Шуан заявив в четвер, що центральний уряд в Пекіні рішуче засудило жорстоке поводження протестуючих в Гонконзі і підтримує там місцеву владу.