Свідок у справі Нетаньяху в Ізраїлі загинув в результаті аварії літака, що летів на грецький острів Самос

“Двоє людей загинули, коли легкий літак впав в море недалеко від грецького острова Самос”, – заявила грецька влада, цитована Haaretz і Times of Israel.

Ці двоє були упізнані, як Хаїм Гарон, який був заступником глави міністерства зв’язку Ізраїлю і свідком у справі про корупцію проти колишнього прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху, і його дружина Есті.

Невеликий приватний літак, що летів з Ізраїлю на грецький острів з двома людьми на борту, розбився недалеко від аеропорту острова.

«Ми виявили два тіла на місці події», – повідомив агентству Рейтер представник берегової охорони, не вдаючись у подробиці.

«Літак розбився приблизно за милю на південь від аеропорту», ​​- сказав другий чиновник.

Причина аварії залишається неясною, хоча є підозри, що в літаку сталася технічна несправність.

Нетаньяху був судимий за трьома справами про корупцію, відомими, як Справа тисячі, Справа 2000 і Справа 4000. У Справі 4000, найсерйознішій з трьох, Нетаньяху, як стверджується, зловживав своїми повноваженнями, коли він був прем’єр-міністром і міністром зв’язку з 2014 по 2017 р.

Нетаньяху звинувачується у використанні свого становища для незаконної і прибуткової угоди в інтересах бізнесу Саула Єловича, власника контрольного пакета акцій телекомунікаційної компанії Bezeq. У свою чергу, Єлович забезпечив Нетаньяху і його сім’ю позитивним висвітленням на телебаченні, в тому числі дозволив помічникам прем’єр-міністра і членам сім’ї диктувати регулярний редакційний контент і коригувати політику каналу.

У травні 2020 року Гарон, юрист за освітою, розповів Radio 103FM про показання, які він дав в суді проти Нетаньяху, і сказав, що вони були пов’язані з розвитком оптичної інфраструктури країни, індустрії зв’язку і телефонних послуг. На питання, чи був він коли-небудь свідком якоїсь злочинної діяльності в міністерстві, Герон відповів, що «суд – єдиний, хто може визначити, чи є щось злочинним чи ні».

Судовий процес проти Нетаньяху відновився в понеділок з продовження перехресного допиту ключового державного свідка, колишнього виконавчого директора веб-сайту Уолла Ілана Ієшуа.

Справа 1000 включає звинувачення в тому, що Нетаньяху отримував незаконні подарунки від мільярдерів. Справа 2000 пов’язана з окремою передбачуваної угодою з видавцем щоденної газети Yedioth Ahronoth, Арноном Мозесом, по позитивному висвітленню Нетаньяху  в ЗМІ в обмін на закон, що послабляє конкурентів.