Катастрофа на святі в Ізраїлі: десятки загиблих і поранених

“Десятки людей загинули і понад 100 отримали поранення в результаті скупчення людей під час масового релігійного свята на півночі Ізраїлю”,- повідомляє BBC.

Уточнюється, що трагедія сталася на урочистостях з нагоди Лаг ба Омер на горі Мерон в Галілеї, куди прибули десятки тисяч людей – в основному ультраортодоксальні євреї.

Як повідомляє AFP з посиланням на органи охорони здоров’я Ізраїлю, щонайменше 38 людей загинули.

Міністерство охорони здоров’я Ізраїлю повідомляє, що медики надали допомогу 150 постраждалим, серед яких шестеро знаходяться в критичному стані, а 18 – у важкому.

«Ми боремося за життя десятків жертв, і ми не здамося, поки остання жертва не буде евакуйована», – йдеться в повідомленні Медичної служби “Маген Давид Адом” (MDA) на її сторінці в Twitter.

За деякими даними, смертельне скупчення людей сталося після обвалення трибуни, за іншими відомостями, трибуна обрушилася пізніше.

Джерела в поліції розповіли газеті Haaretz, що тиснява почалася після того, як кілька учасників торжества посковзнулися на сходинках, після чого на землю впали ще кілька десятків людей, що стояли щільним натовпом.

“Все сталося за мить; люди просто почали падати, наступати один на одного. Це була катастрофа”, – наводить газета слова одного зі свідків.

Після того, як натовп почали заспокоювати за допомогою гучномовців, одному з учасників, як повідомляється, здалося, що їх попереджають про закладену бомбу, і це послужило ще одним сигналом до втечі.

“Ніхто не думав, що таке може тут статися, – сказав чоловік в інтерв’ю ізраїльському 12-му телеканалу: Радість перетворилася на траур, а яскраве світло – на глибоку темряву”.

За повідомленнями з місця подій, багато присутніх відчайдушно намагаються додзвонитися до своїх близьких, проте мобільні мережі працюють зі значними перебоями.

У зоні трагедії працюють фельдшери і рятувальники, а також військові.

Найбільш важко поранені були евакуйовані вертольотами.

Прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху назвав інцидент «серйозною катастрофою».