Автобус був викрадений та підпалений у житловому комплексі лоялістів у Північній Ірландії

Автобус було викрадено та підпалено у житловому комплексі лоялістів на околиці Белфасту.

Четверо чоловіків у масках сіли в автобус на двох поверхах Черч-роуд біля входу до житлового комплексу Ratcoule у Ньютаунаббі, на північ від Белфасту в Ко-Антрімі, наказали водію та пасажирам вийти.

Потім автобус було підпалено на дорозі.

Обвуглені останки автобуса досі тліли вчора ввечері, коли поліція на броньованих машинах оглянула місце події.

Минулого понеділка автобус був викрадений і спалений у лоялістському районі Ньютаунардс у Ко-Дауні у явному протесті проти Протоколу Північної Ірландії, частини угоди про розлучення Brexit, яка дозволяє уникнути жорсткого кордону між Ірландією та Північною Ірландією.

Минулого тижня також двічі спалахували заворушення у громадському місці на заході Белфасту.

Насильство за участю молоді з націоналістичної Спрінгфілд-роуд та лоялістської Шанкіл-роуд призвело до нападу на поліцію із застосуванням ракет та смолоскипів у середу та п’ятницю ввечері.

Засуджуючи вчорашнє викрадення, міністр інфраструктури Північної Ірландії Ніколас Мелоун сказав, що водій та пасажири були у безпеці після «жахливої ​​події».

«Це ганебно та огидно, що наші співробітники громадського транспорту знову зазнали нападу, цього разу людьми у масках, які наказали водію та пасажирам вийти з автобуса сьогодні ввечері, а потім підпалили його. Це четвертий напад цього року», – сказала вона.

«Автобуси Translink є громадською власністю. Без них люди не можуть добиратися до роботи, до школи чи навчання. Наші водії – це люди з робітничого класу, які заслуговують на безпеку на своїй роботі. Люди, які користуються громадським транспортом, також заслуговують на почування в безпеці і можуть виконувати свою роботу без страху. Злочинці, які стоять за цими безрозсудними та мерзенними нападами, не зробили нічого, крім шкоди своїй місцевій спільноті, позбавивши їх критично важливих суспільних послуг. Це ще одна крайність самоушкодження, яку постійно відкидають народ Північної Ірландії”, – сказав Мелоун.

Лідер Демократичної юніоністської партії сер Джеффрі Дональдсон назвав напад «безглуздим».

«Така злочинна поведінка може призвести до смерті чи серйозних травм», – написав він у Твіттері, додавши: «Це лише шкодить місцевим мешканцям та місцевим громадам. Це не слугує жодної мети. Підбурювачі мають піти. Відбувається зміна політики, а не від автобусів, що горять”.

Депутат від ірландського республіканця Шинн Фейн Джеррі Келлі прокоментував: «Викрадення та підпали автобуса, а також погрози водію в Раткулі небезпечні, безрозсудні та зневажливі. У нашому суспільстві немає місця для цього злочину та насильства. Ми маємо бачити чітке засудження з боку профспілкових лідерів сьогодні ввечері цього насильства та подальших спроб розпалити напруженість. Слова та дії дуже важливі, і я закликаю профспілкових лідерів покласти край провокаційним висловлюванням та нечесності, що оточують протокол. Люди хочуть спокою та відповідального керівництва, щоб знизити напруженість та запобігти подальшій ескалації насильства на наших вулицях».