Китай хоче дітей – розглядається можливість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами на 1 рік

“Провінція, яка не має виходу до моря, на північному заході Китаю, намагаючись спонукати пари заводити дітей, прагне різко збільшити тривалість оплачуваної відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами до майже повного року, поставивши її на один рівень з деякими розвиненими країнами Європи”, – повідомляє Reuters.

Провінція Шаньсі знаходиться в процесі публічного обговорення питання про надання ще шести місяців відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами на додаток до нинішніх 168 днів. Це поставило б провінцію в один ряд із такими європейськими країнами, як Німеччина та Норвегія.

Шаньсі також розглядає можливість подвоєння тривалості відпустки для догляду за дитиною до 30 днів для пар, які хочуть мати третю дитину.

Китай оголосив у травні, що подружні пари можуть мати до трьох дітей після того, як дані показали різке падіння народжуваності в густонаселеній країні світу.

Рішення дозволити сім’ям мати до трьох дітей спочатку було зустрінуте із сумнівами, чи буде велика різниця. Також були заклики уточнити, які заходи підтримки будуть включені.

З тих пір 14 провінцій, включаючи Шаньсі, або внесли поправки до місцевих правил планування сім’ї, або перебувають у процесі громадських консультацій з метою внесення поправок до своїх законів щодо надання додаткової відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами або відпустки для батька.

“Дехто навіть створив нову форму відпустки – “відпустку з догляду за дитиною” – для пар з дітьми віком до 3 років”, – повідомили державні ЗМІ.

Провінція Хайнань на південному острові пропонує одну годину відпустки для догляду за дитиною щодня для батьків з дітьми віком до 3 років.

Провінція Хейлунцзян навіть дозволяє парам у прикордонних містах мати чотирьох дітей через низький рівень народжуваності у віддаленому північно-східному регіоні Китаю.

У 2016 році Пекін скасував свою десятирічну політику однієї дитини і замінив її політикою двох дітей, щоб протистояти населенню, що швидко старіє.

Але це не призвело до збільшення народжуваності, частково через високу вартість виховання дітей у міських районах Китаю, і ця проблема зберігається і донині.

Згідно з останніми даними, у Китаї коефіцієнт фертильності становить лише 1,3 дитини на жінку в 2020 році, як і в таких старіючих суспільствах, як Японія та Італія.