МАГАТЕ: Іран збагачує уран в 16 разів вище норми

“Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що Іран збільшив свої запаси урану майже в 16 разів у порівнянні з лімітом, узгодженим в ядерній угоді 2015 року”, – повідомляє AFP.

Агентство послалося на квартальний звіт МАГАТЕ.

Опубліковані дані показують, що запаси збагаченого урану Ірану зросли приблизно до 3241 кілограма в травні, що значно більше, ніж 2 967 кілограмів, офіційно зареєстрованих в лютому.

Наглядовий орган ООН в ядерній галузі також заявив, що у нього немає доступу до даних ядерного моніторингу Ірану з лютого, оскільки Тегеран наполягає на переговорах щодо спільного всеосяжного плану дій щодо скасування всіх санкцій.

Місяць тому іранські офіційні особи заявили, що їх країна вже виробляє уран із збагаченням на 60 відсотків, що на 30 відсотків менше, ніж необхідно для ядерної зброї.

Ця новина може ускладнити переговори у Відні про повернення Сполучених Штатів до ядерної угоді. Після того, як колишній президент США Дональд Трамп в 2018 році вивів США з угоди, Іран, в свою чергу, почав ігнорувати різні аспекти ядерного угоди.