Заарештовано дисидента, який критикував китайського президента

Як повідомляє сьогодні “Amnesty International” з посиланням на AFP, Китайський дисидент був заарештований за критику методів президента Сі Цзіньпіна по боротьбі з новим коронавірусом.

У суботу правозахисники заарештували борця з корупцією Сюй Чжюна, який відбув чотирирічний термін з 2013 по 2017 рік. Він переховувався від влади з грудня після участі в мітингу опозиції в південно-східному місті Сяминь.

Однак Сюй продовжував поширювати статті в соціальних мережах, які засуджують комуністичний режим. 4 лютого він закликав до відставки свого президента, розкритикувавши його дії у зв’язку з торговою війною зі Сполученими Штатами, демонстраціями у Гонконгу і епідемією вірусної пневмонії, що вибухнула в грудні в центральному місті Ухань. “Медикаментів мало, лікарні переповнені, а багато заражених не виявлені», – сказав він.

Епідемія викликала незвичайні настрої, спрямовані проти влади, обвинувачених у затримці і порушенні свободи слова. Смерть лікаря з Ухані, що турбується про катастрофу ще в грудні, а потім допитаного поліцією, підживлювала гнів, що виливається людьми в соціальних мережах.

“Війна китайського уряду проти коронавірусу взагалі не відволікала його від його загального натиску проти дисидентських голосів”, – зазначає”Amnesty International”. Згідно з анонімним джерелом, Сюй був заарештований в південному місті Гуанчжоу. На запитання AFP місцева поліція не відповіла. Агентство цитує Хуа Цзе, подругу дисидента, яка живе в США, і підтверджує, що вони не спілкувалися з суботи.

“Навіть те, що він так довго переховувався і продовжував говорити, саме по собі вже було свого роду проблемою для влади”, – прокоментувала жінка.