Члени Європарламенту обговорили нову методологію розширення ЄС

Нова методологія розширення Європейського Союзу стала частиною дебатів у перший день лютневої сесії Європейського парламенту.

Депутати Європарламенту виступлять з рішенням по своїй позиції за новою методологією в середу. В ході дебатів вони всі об’єдналися навколо позиції, що без верховенства закону і сильних урядових інститутів не може бути й мови про приєднання країн-кандидатів, повідомляє BNR.

У жовтні Франція, Нідерланди та Данія спалили мрію про європейські зірки Північної Македонії та Албанії, стверджуючи, що необхідно змінити методи ведення переговорів. Три місяці по тому Європейська комісія ввела нові правила-переговори зосереджені на 6 тематичних групах або кластерах з часовим інтервалом в 1 рік для кожної. Спочатку він починається з верховенства закону, і ця глава закривається останньою, і глави по переговорам можуть бути відкриті в міру необхідності.

Уповноважений з питань розширення ЄС Олівер Вархелі представив нову методологію на пленарному засіданні. “Країни-кандидати повинні виконати свої обіцянки про реформу, і Європейський Союз повинен відреагувати, коли це станеться. Щоб підвищити довіру до цього процесу, буде приділятися більше уваги основним свободам”, – зазначив Вархелі.

Послання було в одному дусі від усіх парламентських груп в Страсбурзі – верховенство закону і реальна прихильність Європи поверненню європейської перспективи в країни Західних Балкан.

Наталі Лоазо, член Європарламенту з Франції, з групи “Оновити Європу”, сказала: ” Це не просто порожня декларація, а те, що об’єднує нас. У нас занадто багато ворогів навколо нашого союзу, і вони нам більше не потрібні”.

Найчастіше у обговореннях згадувалась країна-кандидат – Сербія.