Європейські дебати про майбутнє ЄС починаються 9 травня 2020 року

Сьогодні європейська комісія виклала свої ідеї щодо формування Конференції сносовно майбутнього Європи, яка почнеться в День Європи, 9 травня 2020 року, і триватиме два роки, оголосила Комісія.

Про проект оголосив президент Європейської комісії Урсула фон дер Лайєн. Це дає європейцям можливість заявити, на що буде схожий Європейський Союз і як працювати на них в майбутньому. Конференція буде грунтуватися на минулому досвіді, такому як діалог з громадянами, а також вводиться ряд нових елементів для участі європейців у формуванні майбутніх дій Європейського Союзу. Конференція дозволить провести відкриті, інклюзивні, прозорі та структуровані дебати з громадянами всіх верств суспільства.

Комісія пропонує два завдання в ході обговорення. Перше стосуватиметься пріоритетів ЄС і того, що Спільнота повинна спробувати досягти: вирішення проблеми зміни клімату й екологічних проблем, економіка, яка працює на людей, соціальна справедливість і рівність, цифрова трансформація ЄС, просування європейських цінностей, зміцнення голосу ЄС в світі та демократичних основ Співтовариства. Друге завдання повинне стосуватися конкретних питань, пов’язаних з демократичним процесом і інституційними питаннями: головним чином, система провідних кандидатів і транснаціональні списки виборців в Європарламенті.

Люди мають бути в центрі всієї нашої політики. Тому ми хочемо, щоб всі європейці активно приймали участь в Нараді про майбутнє Європи і відігравали провідну роль у встановленні пріоритетів ЄС. “Лише разом ми зможемо побудувати нашу Спільноту завтра”, – заявив президент Комісії Урсула фон дер Лейен.

Комісія пропонує, щоб Конференція щодо майбутнього Європи розпочалася 9 травня 2020 року, коли минуло 70 років після підписання Шуманський декларації і 75 років після закінчення Другої світової війни.