ЄС закликав до нового пакту з США

“Високопоставлені представники Євросоюзу висловили полегшення, з приводу того, що скоро у них з’явиться один в Білому домі”, – повідомляють AFP і Reuters.

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що їм слід скористатися моментом, щоб сформувати новий «установчий договір» між демократичними силами.

О 12.00 за місцевим часом (о 19.00 за київським часом) у Вашингтоні Джо Байден буде приведений до присяги в якості 46-го президента Сполучених Штатів після чотирьох напружених років правління президента Дональда Трампа.

Мішель пояснив, що на підставі трансатлантичної угоди Сполучені Штати і Європа повинні працювати разом з таких питань, як мир, безпека, процвітання, свобода і права людини.

«Сьогоднішній день – це більше, ніж перехідний період. Сьогодні – можливість відновити наші трансатлантичні відносини, які були серйозно пошкоджені за останні чотири роки. З роками світ став більш складним, більш нестабільним і більш непередбачуваним»,- сказав він.

«Я роблю пропозицію новому президенту в день його інавгурації. Давайте створимо новий основоположний пакт для більш сильної Європи, більш сильної Америки і кращого світу»,- запропонувала Мішель.

Президент Європейської Ради також сказав, що дві країни повинні працювати над п’ятьма пріоритетами – зміцнення багатосторонньої співпраці, боротьба з коронавірусом, зміна клімату, відновлення економіки за допомогою цифрової трансформації і об’єднання сил для миру і безпеки.