Президент Албанії закликає людей повалити уряд

Як повідомляє Associated Press, президент Албанії Ілір Мета закликав жителів країни повалити лівий уряд, який він звинуватив у порушенні конституції країни та зв’язках з організованою злочинністю.

Під час прес-конференції Мета сказав, що сподівається, що люди приїдуть до столиці Тирани 2 березня. А також додав, що планує підписати свій перший указ проти “державного перевороту” урядом через судові органи.

Заклик Мети пролунав після того, як балканська країна з населенням близько 3 мільйонів людей реформується в надії отримати зелене світло, щоб почати переговори про вступ до Європейського Союзу, сподіваючись якось вступити до Співтовариства.

Він сказав, що реформа судової системи, схвалена три роки тому, аби викорінити корупцію та забезпечити незалежність суддів і прокурорів від політики – частина спроб підтримати стандарти ЄС – провалилася.

Заклик Мети був, мабуть, контратакою на правлячу Соціалістичну партію прем’єр-міністра Едді Рами, яка вперше в посткомуністичній Албанії розпочала процедуру імпічменту проти нього, виходячи зі спроби Мети скасувати торішні місцеві вибори.

До вступу на посаду більш трьох років тому Мета був лідером Партії соціалістичного руху за інтеграцію, невеликого лівостороннього угруповання, яке зараз перебуває в опозиції.

Він намагався скасувати торішні муніципальні вибори, стверджуючи, що бойкот правоцентристських опозиційних партій зробив їх недемократичними і що він побоюється спалаху громадянських зіткнень.

Він був відхилений виборчою владою, тому соціалісти здобули серйозну перемогу і тепер домінують у парламенті.

У минулому році опозиція бойкотувала парламент і вибори, звинувачуючи уряд у фальсифікації виборів і зв’язках з організованою злочинністю. Протягом декількох місяців опозиція влаштовувала акції протесту, які часто перетворювалися в запеклі сутички з поліцією.

Очікується, що парламент, в якому домінує соціаліст, у березні представить звіт, який, ймовірно, зажадає видалення Мети.