Угорці озвучили чисельність українських трудових мігрантів

В Угорщині живуть і працюють близько 40 тисяч українських трудових мігрантів.

Такі статистичні дані повідомив Уповноважений міністра закордонних справ Угорщини Іштван Грежа. Високопоставлений чиновник угорського уряду відповідальний за розвиток співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською областю України.

Уповноважений підкреслив, що це офіційні дані уряду Угорщини. Але, як показує багаторічна практика, більша частина українських трудових мігрантів примудряється працевлаштуватися в країнах Європейського союзу неофіційно, минаючи всі бюрократичні перепони. Благо є безвіз між Україною та ЄС.

Роботодавці країн Східної Європи часто користуються цим. Адже їм не потрібно витрачати багато часу на оформлення документів і виплату податків за офіційно оформленого працівника. Хоча ризикує як роботодавець, так і найманий робітник.

Слід зазначити, що десятки тисяч етнічних угорців, які живуть в Закарпатській області, мають паспорти громадян Угорщини, але статистика їх не враховує як трудових мігрантів.

При цьому Грежа підкреслив, що «ми хотіли б, щоб закарпатські угорці залишилися на своїй землі. Хоча у нас є проблеми з робітниками, зокрема, потужні заводи Mercedes, BMW потребують фахівців. Кілька мільйонів українців працює в Польщі, 600 тисяч – в Чехії, в Угорщині працює всього 40 тисяч українців».

Нагадаємо, раніше ми писали про зростаючу популярність Естонії серед українців, які шукають можливість заробити в країнах Європейського союзу. У 2018 році в цій країні Балтії в якості тимчасових працівників було зареєстровано 15,5 тисяч українців.

Джерело: news.eurabota.ua

11.01.2019