Як українцю отримати освіту в Угорщині

Українці цікавляться можливість навчання в європейських ВУЗах. Одним з перспективних і вигідних варіантів отримання вищої освіти в Угорщині. Дипломів цього європейської держави не потрібно підтвердження, що дає можливість випускникам швидко знаходити роботу в країнах Шенгенської Зони.

get-a-residence-permit-enrolling-in-Hungarian-university

Зі статті дізнаєтеся, як отримати вищу освіту в Угорщині, які вимоги пред’являють до іноземним абітурієнтам, чи є можливість пройти підготовчі курси, скільки коштує навчання в Угорщині.

Переваги навчання в Угорщині

Освіта в Угорщині, за відгуками випускників, має незаперечні переваги.

Наприклад:

  1. Багато університетів мають приємну для іноземців особливість — пропонують мультимовну навчання в Угорщині. Проходити курс можна російською, англійською, угорською, французькою, німецькою мовами. Навчальні програми спеціально створені таким чином, щоб випускники вільно освоїли кілька іноземних мов і були готові до роботи в країнах ЄС і світу. Серед іноземців користується популярністю освіту у ВУЗах Угорщини англійською.
  2. Корінні жителі, угорські викладачі та студенти доброзичливо ставитися до студентів іноземцям.
  3. Навчання можна поєднувати з роботою, лікуванням на бальнеологічних курортах і термальних джерелах, заняттями гірськолижним спортом, відвідуванням морського узбережжя та іншими розвагами.
  4. Отримання освіти для іноземців платне, але ціна вигідно відрізняється від вартості навчання в інших країнах ЄС, при цьому продукти, оренда житла, комунальні та транспортні послуги коштують недорого.
  5. Державні навчальні заклади часто співпрацюють із зарубіжними університетами та бізнес-школами і можуть надати випускникам унікальну можливість відразу ж отримати два дипломи про освіту зарубіжного та угорського Вузу.

Система вищої освіти в Угорщині

Угорські Вузи представлені університетами та інститутами (коледжами)

Коледжі в Угорщині частина вищої школи. До речі багато коледжів мають статус окремих факультетів університетів. Випускникам коледжів або початкових курсів університетів присвоюють ступінь бакалавра. Кращим учням запропонують навчання в магістратурі та після закінчення навчального курсу присвоять ступінь магістра. Ті, хто продовжить освіту після захисту наукової роботи отримають ступінь доктора. Угорські дипломи не вимагають підтвердження.

З 2003 використовується кредитна система оцінки. Один кредит прирівнюють до тридцяти годин освоєного матеріалу. Знання оцінюють за п’ятибальною системою. Після кожного семестру (півроку) складають екзамен з пройденого курсу. Мінімально допустима сума кредитів за п’ять років навчання 300, за чотири роки 240.

Правила вступу іноземців

Освіта у ВУЗах Угорщини доступно для іноземців, в тому числі і українців. Процедуру підтвердження шкільного атестата про середню освіту проходити не потрібно. Достатньо завіреного перекладу на англійську або угорську мову. Друк апостиль обов’язкове.

Тип сертифіката про рівень володіння іноземною мовою залежить від уподобань.

Якщо планують навчатися:

  • англійською необхідно мати сертифікат TOEFL, мінімальна кількість балів для вступу на бакалаврат 550, магістратуру 650;
  • угорською, запасіться сертифікатом про рівень володіння.

Вивчити мову можна на мовних курсах.

Тим, хто хоче підвищити рівень знань іноземної мови та профільних предметів запропонують зарахування на курси підготовки в конкретному університеті.

Документи для участі в конкурсі на зарахування до ВУЗУ курси подають заздалегідь. Терміни подачі уточнюйте на офіційних сайтах конкретного університету.

Як правило, готують:

  • есе;
  • мотиваційний лист;
  • сертифікат знання угорської або англійської мови;
  • копію атестата про середню освіту або диплому бакалавра.

Увагу

Розгляд документів до приймальної комісії для іноземців платна процедура внесок у комісію 135 євро. Перша спроба здачі вступних іспитів безкоштовна. За перездачу стягується 200 євро за кожен іспит.

Пройшли відбір кандидати отримають запрошення пройти співбесіду і скласти вступні іспити чи тести.

Українці можуть приїхати на вступні іспити з безвизу.

Зараховані на навчання кандидати:

  • отримають офіційне запрошення;
  • реквізити для оплати навчання;
  • приступають до оформлення студентської візи в Угорщину.

Перелік паперів, які можуть знадобитися, уточнюйте на сайті угорського Посольства або Консульства в Україні.

Студентська віза підстава для оформлення посвідки на проживання в Угорщині (ВНП). Після отримання візи і ВНП студент виїжджає на місце навчання. Намагаються приїхати за тиждень до початку занять, щоб встигнути вирішити житлові та побутові питання.

Безкоштовна освіта в Угорщині можливо для іноземців?

Вчитися без оплати іноземцям не доступно, але вартість навчання в Угорщині відчутно нижче, ніж у Німеччині, Англії, США. Наприклад, в залежності від навчального курсу за навчання платять від 1300 до 8000 євро в рік.

Крім оплуты за навчання іноземного студента чекатимуть додаткові витрати. Підручники 600 євро в рік, але також дозволено використовувати безкоштовні ксерокопії лекцій.

У більшості угорських Вузів є гуртожитку, оплата 150 євро в місяць і столові 10 євро на тиждень. Деякі студенти вважають за краще знімати квартиру на чотирьох, це знижує витрати. Комунальні послуги 55 євро в місяць.

Вартість проїзду в громадському транспорті 1 євро, студенти економлять і купуючи проїзний 10 євро в місяць.

У гуртожитках та навчальних корпусах не рідкість безкоштовну або пільгову підключення до інтернету.

Де вчитися?

В університетах і коледжах Угорщини великий вибір спеціалізацій і багато шансів на вступ. Користуються популярністю Гуманітарний університет, Консерваторія, Художня академія і вперше відкритий в Європі Економічний університет.

В Угорщині відкриті діючі філії зарубіжних навчальних центрів і університетів

  • Oxford Brookes;
  • СEU;
  • Кампус McDanie;
  • і деякі інші.

Студентам дозволено працювати?

В Угорщині студенти іноземці мають право трудиться неповний робочий день (20 годин на тиждень) в угорських компаніях. Можливий вільний графік освоєння знань.

Учням підготовчих курсів дозволено працювати в бібліотеці, гуртожитку. Для роботи за межами Вузу в Департаменті освіти або конкретному навчальному закладі отримують дозвіл.

Підіб’ємо підсумки

Освіта в Угорщині доступно для українців мають відповідну вимогам підготовку і кошти для оплати навчання.

Підтвердження шкільного атестата не потрібно для вступу. Достатньо надати нотаріально завірений переклад та сертифікат TOEFL, що підтверджує рівень володіння англійською або угорською мовою залежно від мови викладання навчального курсу.

Випускники швидко знаходять роботодавця, оформляють робочу візу, потім ПМП, з часом отримують громадянство і іммігрують в Угорщину.