Дрони рятують життя – доставляють органи для трансплантації

“Сьогодні дрони використовуються для різних завдань – для доставки невеликих експрес-пакетів, надання допомоги в пошуково-рятувальних операціях, для зйомки захоплюючих видів зверху”, – пише USA Today. До цих рутинних дій безпілотних літальних апаратів додається ще одна, яка рятує життя – транспортування органів для трансплантації.

Дослідники з MissionGO, постачальника рішень для безпілотної авіації, і Nevada Donor Network, організації із закупівлі органів, оголосили про два успішних випробувальних польота з людськими органами і тканинами за допомогою дронів в Лас-Вегасі. Першим рейсом 17 вересня було доставлено рогівки для дослідження з однієї лікарні до іншої (це приблизно на дві з половиною милі). У той же день другим рейсом доставили нирку для дослідження за 10 миль з аеропорту в невелике містечко в пустелі недалеко від Лас-Вегаса.

Це найтриваліший політ з доставки органів в історії безпілотних літальних апаратів, що перевищує відстань від історичного польоту в квітні 2019 року, коли команда MissionGO перевезла нирку з кампусу Університету Меріленда до Медичного центру Балтімора, де вона була успішно трансплантирована пацієнтові.

Хоча нирка в Лас-Вегасі призначалася тільки для дослідницьких цілей, вчені, що проводили біопсію до і після польоту, прийшли до висновку, що не було ніяких змін в структурі тканини і життєздатності клітин. «Ці польоти – захоплюючий крок вперед», – сказав Ентоні Пуччарелла, президент MissionGO.

Органи зазвичай перевозяться комерційними літаками, але пандемія коронавіруса різко скоротила кількість доступних рейсів. Це, в свою чергу, відкриває двері для дронів.