Греція виділить 1,8 мільярда євро для середнього класу

В рамках зусиль щодо полегшення навантаження на грецький середній клас, відповідно до передвиборчих обіцянок в минулому році, очікується, що консервативний уряд включить пакет заходів в середньострокову фінансову програму на 1,8 мільярда євро , яка буде представлена ​​в парламенті.

Близько 1,16 млрд. євро піде на компенсацію скасування, так званого податку на солідарність доходів, введеного в 2011 році, в розпал фінансової кризи в країні. Кошти, що залишилися будуть спрямовані на скорочення внесків на соціальне забезпечення на 2%.

Разом з подальшим скороченням, запланованим на червень, загальне скорочення внесків на соціальне забезпечення оцінюється в 3%.

На практиці реалізація запланованих заходів призведе до збільшення до 4% доходів мільйонів найманих працівників, які не включені до програми підтримки, введеної консервативною адміністрацією в минулому році.

Запланована реформа повинна спочатку бути узгоджена з представниками міжнародних кредиторів Греції, які, хоча вже не диктують фіскальну політику після рятівного статусу країни в 2018 році, все ж контролюють зусилля влади. Переговори між урядом та іноземними офіційними особами в найближчі тижні будуть спрямовані на надання необхідного фінансового простору для допомоги.

Необхідною умовою для такої угоди, як видається, є те, що обидві сторони дійдуть згоди про зниження цільових показників по первинному профіциту – вимога, яким прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс довгий час тиснув на міжнародних кредиторів Греції, щоб вони розглядали ситуацію у міру поліпшення фіскальної обстановки і поліпшення економічних перспектив.

Минулого тижня, після переговорів в Афінах з Мізотакісом, єврокомісар з економіки Паоло Джентілоні заявив, що згоден з необхідністю почати переговори по скороченню грецького надлишку цільових показників. Хоча остаточне рішення буде прийнято Єврогрупи, Паоло Джентілоні зазначив, що “інерція” Греції в економічних реформах і її “дуже позитивні економічні показники в цілому” означають, що настав час для обговорення цього питання.