Німці вважають, що біженці, євреї, мусульмани і нацизм – чутливі теми

На думку дослідження, проведеного Німецьким центром вивчення громадської думки Allensbach, 58 відсотків німців вважають, що під час обговорення деяких тем слід виявляти особливу обережність. Кожен п’ятий респондент вважає, що існує безліч чутливих тем, які обмежують свободу слова. Тільки 18 відсотків думають, що серед наших західних сусідів в громадських місцях можна говорити на будь-які теми.
Серед чутливих тем німці, перш за все, згадують біженців, мусульман, іслам, євреїв і період нацизму. Понад дві третини респондентів заявили, що приділяють особливу увагу темі біженців.
Велика свобода переважає в спілкуванні з друзями, де, на думку 59 відсотків респондентів, немає особливих обмежень, а про поміркованість тільки по деяких темах заявили 34% з них.
Перебільшену «політкоректність» критикують 41 відсоток респондентів, які відчувають збільшення соціального контролю над своїми висловлюваннями і поведінкою. У свою чергу 35 відсотків німців вважають, що свобода слова можлива тільки в приватній сфері.
Також піддаються критиці спроби нав’язати суспільству певні концепції – як у випадку зі словом «іноземець», заміненого терміном «людина з корінням емігранта». Респонденти вказали, що новий вираз занадто проблематично в повсякденному використанні, а сам термін більше підходить для академічних дискусій.