Вбивства в Ханау: ненависть проникла в серце Німеччини

Вбивства в Ханау доводять, що безумство вже сіє смерть в Німеччині. Вбивця відчував ненависть до всього, що не вписувалося в його патріотичні погляди про Німеччину. “Настав час діяти”, – переконана Інес Поль в коментарі Deutsche Welle.

Ось що сталося в Ханау. Втретє за кілька місяців ненависть і безумство сіють смерть у Німеччині. У червні минулого року консервативний політик Вальтер Любке, який виступав на захист біженців, був убитий перед своїм будинком. У жовтні невинні люди загинули на вулиці в Галле після того, як радикалізований вкрай правий прихильник спробував збити двері синагоги і організувати всередині кровопролиття. А минулої ночі в Ханау чоловік застрелив дев’ять чоловік у двох кальянних барах, а потім убив свою власну матір. У раніше записаному відео вбивця поширює расистські погляди і теорії змови.

Як вбивці народжуються в середовищі суспільства?

У цих трьох Вбивць є щось спільне: непереборна ненависть до всього, що не вписується в їх патріотичні уявлення про Німеччину.

Неважливо, чи були вони пов’язані один з одним і чи підтримували вони контакти з іншими екстремальними групами та людьми. Важливо інше: Німеччина повинна звикнути до думки, що ненависть вже проникла в серце нашої країни.

Політики і громадянське суспільство неминуче зіткнуться з тим фактом, що поживна основа, з якої походять ці вбивці, створюється расизмом, презирством до жінок і крайніми ідеологіями, які вже офіційно з’являються в деяких колах суспільства.

Ці вбивства не повинні розглядатися як незалежні один від одного. І не має значення, чи насильство, наповнене ненавистю, спрямоване проти політиків, євреїв чи мусульман: вбивства є доказом того, що це зло може знову процвітати в соціально-політичному кліматі Німеччини.

Вони є жахливим сигналом тривоги для всіх нас, змушуючи нас перевіряти, чи є у держави необхідні інструменти для забезпечення дотримання його правил і забезпечення захисту всіх громадян. Надавати його відповідно до вимог Конституції: незалежно від їх походження, релігії або гендерної приналежності.

Цифрове болото ненависті

Які заходи ми можемо вжити, щоб осушити це Цифрове болото, з якого спалахує ненависть і безумство? Тому що це не просто якісь нешкідливі онлайн-форуми, на яких нещасні, самотні і розгублені душі можуть вилити свої почуття під захистом законів Про свободу слова та інформації.

Ханау є ще одним доказом того, що підбурювання і розпалювання ненависті в мережі не без наслідків. Навпаки: вони сіють справжню смерть.

Сьогодні політика повинна реагувати швидко і однозначно. І не просто словами. В іншому випадку все вийде з-під контролю і в кінцевому підсумку може зруйнувати все, що лежить в основі нашого правопорядку і громадянських свобод. Канцлер Німеччини Ангела Меркель знайшла правильні слова: “расизм – це отрута”. Але недостатньо просто поставити діагноз. Слід чітко розуміти, що ми йдемо на бій: проти всіх ідеологій ненависті і проти їх поширення по мережі! І ця відповідальність не може бути повністю передана Facebook, Twitter або іншим цифровим компаніям.