У парламенті Німеччини в розпалі дебати про новий імміграційний закон

Незважаючи на те, що громадянами ФРН щороку стають понад 100 тисяч іноземців, в Німеччині не вважають, що країна фактично стала країною іммігрантів.

Виявляється, що жити і працювати в Німеччині без паспорта можна. Це доводять своїм прикладом 11 мільйонів чоловік, які іммігрували з усього світу, щоб приїхати на роботу до ФРН і залишилися в країні на тривалий час, а фактично назавжди.

Найближчим часом ситуація зміниться кардинально, оскільки на підході прийняття бундестагом нового імміграційного законодавства. На сьогоднішній день в німецькому парламенті йдуть запеклі суперечки про принципові положеннях закону. По суті, німецька влада хоче відкрити ринок праці для фахівців високої кваліфікації, які добре говорять по-німецьки. На сьогоднішній день така можливість є у фахівців з вищою освітою. Звичайно, все це робиться зовсім не з альтруїстичних міркувань, а для того, щоб заповнити зростаючий дефіцит кваліфікованої робочої сили. В іншому випадку економіка Німеччини не зможе далі динамічно розвиватися.

Ще в грудні минулого року члени правлячої коаліції після довгих дебатів розробили правила міграції робочої сили в ФРН. У бундестазі законопроект поки обговорюється в першому читанні. Його прийняття гальмують консерватори, які вважають, що потрібно відразу розглянути і процедуру депортації іноземних громадян.

Цю пропозицію підтримують і в Німецькому союзі міст і громад. Його глава Герд Ландсберг попереджає уряд про те, що громадяни, які приїдуть з країн, що не входять до ЄС і не знайдуть роботу, не стануть добровільно залишати країну. Так що, поки ще зовсім не ясно, який закон про імміграцію приймуть депутати бундестагу.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що гострий дефіцит працівників, що виник в Німеччині, місцеві фермери вирішили подолати, пропонуючи роботу українським трудовим мігрантам.

Згідно з оновленими зі статистичними даними, опублікованими Федеральним агентством з праці, рівень безробіття в Німеччині на початок травня склав 4,9 відсотка.