У Німеччині потрібні українські сезонні працівники

20 відсотків німецьких роботодавців в сільськогосподарському секторі економіки стурбовані зростаючою нестачею сезонних працівників, згідно даних опитування Асоціації південнонімецьких виробників спаржі і полуниці (VSSE).

Сезонный работник фото

У Німеччині в останні кілька років спостерігається гостра нестача сезонних працівників. Основною причиною є значне зростання економіки в країнах Східної Європи, в першу чергу Польщі і Румунії, з яких приїжджало переважна більшість робітників.

Роботодавці, які взяли участь в опитуванні, підтвердили, що кількість найманої робочої сили значно скоротилася, майже половина опитаних заявили, що відчувають значне зниження попиту на тимчасовий підробіток в аграрному секторі економіки країни.

Експерти підрахували, що в Німеччині кількість сезонних працівників, які переважно збирають полуницю і спаржу становить від 160 до 180 тисяч людей.

В цьому сезоні у багатьох господарствах, які спеціалізуються на вирощуванні спаржі і полуниці не приїхало від 40 до 50 сезонних працівників з якими вже були підписані контракти.

Генеральний директор VSSE Симон Шумахер зазначає суттєву нестачу сезонної робочої сили. За його словами, незважаючи на зарплату у 9 євро в годину, громадяни східноєвропейських країн воліють накопичити грошей і поїхати ще до кінця сезону.

У зв’язку зі сформованою ситуацією в аграрних асоціаціях Німеччини почали замислюватися над тим, щоб залучати сезонних працівників з країн, які не входять в ЄС, в тому числі з України.

Джерело: www.eurabota.ua