10 країн ЄС із безкоштовним проїздом для українців

За обмежених коштів українських біженців у Європі важливо знати про можливості безкоштовного проїзду. Ми підготуй для вас вибірку по ряду країн Європи.

Польща

Українцям дозволено безкоштовний проїзд Польщею потягами TLK, RegioJet та IC PKP Intercity. Для цього перед посадкою потрібно пред’явити на касі український паспорт та отримати безкоштовний квиток. Також українці можуть їздити безкоштовно у громадському транспорті Варшави.

Угорщина

Українці можуть безкоштовно їздити країною потягами MAV-START, якщо отримають спеціальний квиток (solidarity ticket) на касі залізничного вокзалу.

Чехія

Переселенцям з України доступний безкоштовний проїзд поїздами Leo Express, PKP, Regio Jet та CD. Остання компанія при пред’явленні українського паспорта возить переселенців із Польщі до Чехії.

Словаччина

Українцям доступний безкоштовний проїзд поїздами ZSSK та автобусами Slovak Lines.

Німеччина

Українці можуть безкоштовно їздити поїздами Deutsche Bahn країною, а також в’їжджати до Німеччини з Польщі такими поїздами. Щоб скористатися таким правом, слід звернутися до центру обслуговування Deutsche Bahn та отримати спеціальний квиток у позначці “helpukraine”.
Крім того, деякі федеральні землі Німеччини чи міста пропонують безкоштовний проїзд для українців у громадському транспорті. Наприклад, транспортні мережі VRR та VRS у Північному Рейні-Вестфалії пропонують безкоштовний проїзд для українців в автобусах, трамваях, метро, ​​електричках. Достатньо показати український паспорт.

Австрія

Країною можна безкоштовно їздити поїздами ÖBB, а у Відні українці можуть користуватися безкоштовним міським транспортом. Квитки можна отримати на касі або у самому транспорті, вказавши український закордонний паспорт.

Іспанія

Перевізник RENFE пропонує безкоштовні квитки на поїзди між іспанськими містами або Франції. Для цього на касі чи сервісних центрах RENFE потрібно показати український паспорт.

Франція

Переселенці можуть їздити безкоштовно поїздами SNCF та автобусами компанії TER. Також українці можуть їхати з Франції до сусідніх країн безкоштовно. Запитайте на касі залізничного вокзалу, чи є в наявності безкоштовні квитки.

Італія

Протягом 5 днів після прибуття в країну переселенці можуть безкоштовно їздити поїздами Trenitalia. Також українці мають право безкоштовного проїзду автобусами Marino Bus.

Швейцарія

Українські переселенці можуть їздити поїздами компаній TGV LYRIA та SBB CFF FFS безкоштовно. Також територією країни можна безкоштовно пересуватися громадським транспортом.
Джерело: https://t.me/bezhenciDnepra