Німеччина залучатиме з-за кордону 400 000 робітників щороку

Новий коаліційний уряд Німеччини хоче щороку залучати 400 000 кваліфікованих робітників з-за кордону для усунення як демографічного дисбалансу, так і нестачі робочої сили у ключових секторах, які ризикують підірвати відновлення після пандемії. Про це повідомило агентство Рейтер.

“Нестача кваліфікованих робітників вже настільки серйозна, що різко уповільнює нашу економіку”, – заявив бізнес-журналу WirtschaftsWoche Крістіан Дьюєр, парламентський лідер правлячих Вільних демократів.

«Ми можемо вирішити проблему старіння робочої сили лише за допомогою сучасної імміграційної політики… Нам потрібно якнайшвидше досягти ліміту в 400 000 кваліфікованих робітників з-за кордону», — додав він.

Правляча коаліція у Німеччині прописала у своїй коаліційній угоді такі заходи, як система балів для професіоналів з-за меж Європейського Союзу та підвищення мінімальної заробітної плати в країні до 12 євро на годину.

За оцінками Німецького економічного інституту, робоча сила скоротиться більш, ніж на 300 000 людей цього року, оскільки з ринку праці піде більше літніх працівників, ніж молодих.

Очікується, що цей розрив збільшиться до більш ніж 650 000 осіб у 2029 році, що призведе до накопичення нестачі людей працездатного віку у 2030 році приблизно у 5 мільйонів людей.

Незважаючи на пандемію коронавірусу, торік кількість німців, що працюють, зросла майже до 45 мільйонів людей.