Пандемія – причина нової хвилі розлучень

Зазвичай вважається, що пари об’єднують труднощі. Але, згідно з дослідженням Інституту соціології Сіві, в результаті пандемії і соціальної ізоляції багато сімей в Німеччині вирішили розлучитися.

За два місяці весняного карантину 2,2 відсотка респондентів вирішили розлучитися, що становить в цілому 2500 пар. За той же період 2019 року, за даними Федерального статистичного управління, цей показник склав 0,42 відсотка. Саме на цій підставі автори дослідження прогнозують п’ятикратне збільшення розлучень в результаті пандемії.

До пандемії в Німеччині щорічно розлучувалося близько 150 000 пар, а шлюбів було близько 400 000. Їх середня тривалість складає 15 років, і, як показують дані, кожен третій шлюб рано чи пізно розпадається.

“Примусова соціальна ізоляція підливає масла в вогонь і без того проблемних відносин між деякими людьми, які думали про розлучення ще до пандемії”, – повідомила State Gazette кельнський юрист Агнес Лізік. В останні роки багато подружніх пар зіткнулися з більшою кількістю проблем, ніж раніше.

Часто чоловіки, стверджуючи, що вони перевантажені роботою в домашньому офісі, залишають жінок займатися проблемами виховання і дистанційного навчання дітей. Крім того, жінкам часто доводилося поєднувати все це з власною роботою на дому, а також з веденням домашнього господарства.

«Сім’ї стали частіше сваритися, з’ясовувати стосунки. На жаль почастішали випадки домашнього насильства. Під час пандемії багато хто почав зловживати алкоголем. Ці та інші чинники спонукали людей розлучитися набагато частіше, ніж подружня невірність до пандемії », – сказала Агнес Лізік.

Відсутність психотерапевтичної допомоги також прискорило розлучення.