Близько 800 вкрадених археологічних знахідок повернуті в Італію

“У понеділок Італія заявила, що повернула собі сотні незаконно зібраних археологічних знахідок VI століття до нашої ери на суму 11 млн. євро”, – повідомляє AFP.

За словами карабінерів, що відповідають за культурну спадщину, майже 800 предметів «надзвичайної рідкості, які безцінні», включаючи стелу, амфори і інші твори, були незаконно вивезені з країни.

Розслідування почалося в 2017 році після того, як державна археологічна лабораторія в Апулії помітила в каталогах європейського мистецтва, що декоративні елементи даунской могильній стели, що належить «багатому бельгійському колекціонерові», нагадують елементи фрагменту, який зберігається в південно-італійському музеї.

У цій кам’яній плиті з Дауна, історичного регіону Апулії, був відсутній шматок в центрі колекції бельгійського колекціонера. Співробітник реставраційної лабораторії зауважив, що частина колекції музею завершує малюнок щита і воїна на коні, відсутній на стелі.

«Під час обшуку було знайдено даний археологічне скарб, що складається з сотень фігурних керамічних знахідок з Апулії і інших даунскіх стеллах, незаконно вивезених з Італії до Бельгії», – йдеться в заяві поліції.

Поліція повідомила, що Італія змогла репатріювати роботи після того, як всі судові апеляції колекціонера були відхилені. Крім стел, в колекції представлені вази з розфарбованими червоними фігурами, амфори, чорна глазурована кераміка і численні теракотові фігурки. Артефакти датуються шостим і третім століттями до нашої ери.