Робота і вакансії в Грузії

Грузія – це красива держава з давньою історією, багатою культурною спадщиною та унікальною атмосферою. Дружність місцевих жителів, смачна кухня, приголомшлива архітектура і знамениті курорти – все це щорічно привертає в країну велику кількість туристів.

Багато іноземців буквально закохуються в знамениті грузинські пейзажі та мріють залишитися тут жити. Хтось прагне відкрити власний бізнес, інші хочуть навчатися в місцевих закладах освіти, але більшість все ж намагається знайти роботу в Грузії. Бажано високооплачувану, наприклад, у будівельній галузі або сфері фінансів.

Грузія фото

Робота в Грузії для іноземців з України та інших країн пострадянського простору – це досить складне, але посильне завдання. Попри помірне відновлення економіки, закордонні інвестиції в країну надходять менш інтенсивно, ніж це було ще 10 років тому. Крім того, економіка Грузії дуже залежить від імпорту, особливо в частині енергоресурсів.

Однак місцева влада робить чималі зусилля з реформування держави – усувається корупція, знижуються податки та вносяться важливі поправки до трудового кодексу. У багатьох традиційних галузях, наприклад, в сільському господарстві та виробництві текстилю, а також у сфері будівництва, торгівлі, туризму, логістики та деяких інших напрямках знайдеться робота в Грузії для українців у 2017 році.

ЗМІСТ

  1. Специфіка трудової міграції в Грузію
  2. Як знайти роботу в Грузії
  3. Вакансії та зарплата в Грузії в 2017 році

Специфіка трудової міграції в Грузію

Населення Грузії в 2017 році залишає близько 3,9 млн осіб. Згідно з останнім переписом в країні проживає 86,8% грузин, 6,3% азербайджанців, 4,5% вірмен, 0,7% росіян, 0,2% українців і незначна кількість інших національностей. При цьому грузинською говорить близько 71% жителів, а російською до 10%. Офіційна релігія Грузії – православ’я, яку сповідують до 84% населення, а друга – іслам, яка охоплює близько 10%.

У структурі економіки Грузії левову частку займає сфера послуг – 68%, далі йдуть промисловість – 22% і сільське господарство – 10%. Вирощуванням винограду і цитрусових займається величезна кількість місцевих жителів, для яких ця діяльність є головним джерелом доходу. В цілому працевлаштування в Грузії в 2017 році можливе в різних областях, але іноземцям потрібно з особливою ретельністю аналізувати ситуацію на місцевому ринку праці.

За офіційними даними Національного бюро статистики, безробіття в Грузії в 2017 році тримається на рівні 12%, а серед молоді цей показник досягає 32%. Причому у віковому діапазоні від 20 до 34 років роботи не мають до 50% громадян. Багато в чому такі цифри обумовлені наявністю масштабного тіньового сектора економіки в країні, але заперечувати проблеми із зайнятістю в Грузії не можна. Тому іноземним перетендентам з-за кордону доведеться подолати значну конкуренцію.

Благо, громадяни понад 100 держав світу, включаючи українців, сьогодні можуть відвідувати Грузію без попереднього оформлення віз і залишатися в країні протягом 12 місяців. Цього часу цілком достатньо для пошуку вакансії, але офіційно працювати без проходження певної процедури не дозволяється.

Для здійснення професійної діяльності в Грузії необхідно спочатку відкрити довгострокову імміграційну візу D1 або D2, а після переїзду оформити вид на проживання з правом на роботу. Документ видається на термін від 6 до 12 місяців, а потім продовжується до 5 років.

Документи для отримання дозволу на роботу і проживання в Грузії
  1. Заява встановленої форми.
  2. Копія закордонного паспорта.
  3. Дві кольорові фотографії (3х4 см).
  4. Копія документа, що підтверджує законне перебування в Грузії (віза D1 або D2).
  5. Доказ легальної зайнятості (трудовий контракт).
  6. Квитанція про оплату адміністративних послуг.

Відповідальність за видачу дозвільних документів трудовим мігрантам покладено на Агентство з розвитку державної служби, що працює під управлінням Міністерства юстиції Грузії.

Як знайти роботу в Грузії

Згідно з деякими дослідженнями близько 40% грузин вільно володіють англійською мовою, а серед молодого покоління до 60%. Також переважна більшість місцевих жителів в різному ступені мають навички російського. Це зовсім не означає, що вакансії в Грузії для російськомовних зустрічаються на кожному кроці. Знання англійської та, зрозуміло, грузинського – це великий плюс. Досвід роботи, унікальні навички та вища освіта теж не завадять.

Сучасна Грузія має досить гнучке і ліберальне трудове законодавство. Особливих вимог і обмежень до іноземних працівників не пред’являється. Проявляйте активність в інтернеті, а краще відвідайте Грузію особисто. Завітайте на ярмарку вакансій і спробуйте вийти на місцевого роботодавця. Наприклад, в Тбілісі розташовано багато міжнародних компаній, організацій і фондів, які часто запрошують кандидатів з-за кордону, українців в тому числі.

Складіть грамотне резюме та супровідний лист для звернення в грузинські та іноземні компанії безпосередньо. Шукайте російськомовних іноземців, які постійно проживають в Грузії, в соціальних мережах, на форумах і спеціалізованих сайтах. Не бійтеся питати поради. Спілкуйтеся з бувалими трудовими мігрантами. Більшість вакансій відсутні у відкритому доступі, тому наберіться терпіння і використовуйте всі доступні джерела інформації.

Вакансії та зарплата в Грузії в 2017 році

Офіційна середня заробітна плата в Грузії в 2017 році становить 1066 грузинських ларі (близько 435 доларів) на місяць. До речі, за статистикою чоловіки заробляють десь на 160 доларів більше жінок. Мінімальний рівень оплати праці в країні не встановлено. Ставка прибуткового податку в Грузії – 20%.

Провідні позиції по величині зарплат належать грузинській столиці Тбілісі, Автономній Республіці Аджарія та адміністративному краю Мцхета-Мтіанеті. У цих регіонах іноземці можуть розраховувати на оклади від 500-600 доларів і вище. Найменше отримують в Кахетії та Шіде-Картлі.

Середня зарплата в Грузії в 2017 році (в доларах / місяць)
  • Фінансові та банківські послуги – 825
  • Будівництво – 670
  • Операції з нерухомістю – 560
  • Транспорт – 550
  • Видобуток корисних копалин – 540
  • Виробництво та розподілення електроенергії, газу та води – 510
  • Державне управління – 495
  • Рибальство – 445
  • Медицина і соціальна робота – 405
  • Оптова та роздрібна торгівля – 400
  • Сфера гостинності (готелі, ресторани) – 365
  • Виробництво – 370
  • Сільське господарство – 270
  • Освіта – 240

Доступні вакансії в Грузії в 2017 році для українців та інших іноземців зосереджені переважно в будівництві, фінансовому секторі, сфері інформаційних технологій і виробництві.

За офіційною інформацією місцевого Міністерства праці, охорони здоров’я і соціального захисту грузинський ринок праці відчуває дефіцит в менеджерах з експорту та продажу, електриках, механіках, фармацевтах, бухгалтерах, кухарях і деяких категоріях водіїв.