Стан Саакашвілі критичний, на думку лікарів

“Лідер опозиції та колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі, який тижнями голодував у в’язниці, перебуває у критичному стані та не отримує належної медичної допомоги, про це повідомили лікарі у середу”, – цитує AFP.

Саакашвілі відмовлявся від їжі протягом 48 днів на знак протесту проти свого тюремного ув’язнення 1 жовтня невдовзі після повернення з посилання в Україні.

Однак грузинський уряд відмовився перевести його з тюремної лікарні до цивільної клініки, всупереч порадам лікарів, які попереджали про небезпеку для його життя.

У середу медична рада, створена омбудсменом Ніно Ломджарія, після перевірки Саакашвілі заявила, що його «нинішній стан оцінюється як критичний» і що у «найближчому майбутньому» він ризикує отримати летальні ускладнення. Вони додали, що тюремна лікарня, в якій він знаходиться, не відповідає його медичним потребам, закликаючи до його негайного переведення в реанімацію до цивільної клініки, яка краще обладнана для догляду за ним.

Минулого тижня ув’язненого перевели до тюремної лікарні, де, згідно з Amnesty International, йому «відмовлено у гідності», а також у належному догляді. Правозахисна група у Twitter охарактеризувала це як «виборче правосуддя» та «очевидну політичну помсту».

53-річний прозахідний реформатор сказав, що на нього напали тюремні охоронці та побоюються за своє життя.

Держдепартамент США закликав уряд Грузії «ставитися до Саакашвілі справедливо та гідно.

Декілька опозиційних законодавців також оголосили голодування протягом кількох днів, вимагаючи адекватної медичної допомоги, і цей заклик повторили Сполучені Штати та Європейський суд з прав людини.

Арешт Саакашвілі загострив політичну кризу, спричинену торішніми парламентськими виборами, які опозиція оголосила фальсифікацією. Це також спричинило одні з найбільших антиурядових протестів за десятиліття.

Прем’єр-міністр Іраклій Гарібашвілі нещодавно викликав хвилювання, заявивши, що Саакашвілі “має право на самогубство” і що уряд був змушений заарештувати його за відмову піти з політики.